četvrtak, 29. septembar 2016.  16:37h
Pročitano 2543 puta

Obeležen Dan Specijalne brigade i desetogodišnjica formiranja

Svečanost povodom obeležavanja Dana Specijalne brigade Kopnene vojske održana je danas u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu kojoj su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Simić, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, kao i mnogobrojni građani.

Svečanost povodom obeležavanja Dana Specijalne brigade Kopnene vojske održana je danas u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu Svečanost povodom obeležavanja Dana Specijalne brigade Kopnene vojske održana je danas u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu M.O.D.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić, povodom desetogodišnjice od formiranja Specijalne brigade, odlikovao je jedinicu Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost III stepena koji je izaslanik predsednika Simić tokom današnje svečanosti uručio komandantu Specijalne brigade brigadnom generalu Zoranu Veličkoviću.

Čestitajući praznik i jubilej, izaslanik predsednika Republike istakao je da je Orden vrhovnog komandanta Vojske Srbije rezultat višegodišnjeg požrtvovanog rada te jedinice i izrazio uverenje da će odlikovanje biti podstrek za još bolji rad, a ostalim jedinicama primer koji treba da slede.

 

2 vojska

 

Prema rečima komandanta Specijalne brigade generala Veličkovića, u istorijskim okvirima deset godina se čini kao kratak period, ali tempo kojim je brigada živela i radila bio je izuzetno dinamičan i bogat.

Prvu dekadu postojanja Specijalne brigade, dodao je, obeležilo je više od 10 hiljada gađanja, više desetina hiljada padobranskih skokova, hiljade sati zarona, stotine kurseva i selektivnih obuka, kao i učešće u humanitarnim akcijama kada je god to zatrebalo.

 

3 vojska

 

U osnovi postignutih uspeha nalaze se dobro obučeni, organizovani i efikasno vođeni oficiri, podoficiri i vojnici. Proces odabira kadra za Specijalnu brigadu, kao i njegov razvoj i dalje vođenje u službi jeste i biće kvalitetan i neprekidan, jer su ljudi najznačajniji faktor u svim jedinicama ove vrste u svetu, poručio je general Veličković dodajući da vrhunski kadar upotpunjuje savremeno naoružanje i dobra materijalna baza obuke.

 

4 vojska

 

Nakon vojničkog dela svečanosti, svečanog defilea i padobranskog skoka pripadnika Specijalne brigade, komandanti su položili venac u spomen-sobi te jedinice u znak sećanja na poginule pripadnike, a povodom Dana brigade organizovana je i akcija Otvoreni dan, pa su kapije kasarne „Rastko Nemanjić“ danas bile otvorene za sve posetioce.

Specijalna brigada Kopnene vojske formirana je 29. septembra 2006. godine, preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade i 63. padobranske brigade, kao i delova 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre“.

 

5 vojska

Autor:  M.O.D.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00