utorak, 27. septembar 2016.  20:11h
Pročitano 1962 puta

Obilascima Pančeva obeležen Međunarodni dan turizma

U Pančevu su danas građani imali prilike da u tri besplatna turistička obilaska obiđu staro gradsko jezgro i objekte u kojima su živeli znameniti Pančevci.

Nakon što su se zainteresovani za bliže upoznavanje Pančeva okupili ispred Gradske uprave, šetnja je počela od trga ispred Gimnazije Uroš Predić i crkve Svetog Karla Boromejskog Nakon što su se zainteresovani za bliže upoznavanje Pančeva okupili ispred Gradske uprave, šetnja je počela od trga ispred Gimnazije Uroš Predić i crkve Svetog Karla Boromejskog Pančevo.MOJKraj.rs

Reč je o turističkim turama koje je povodom Međunarodnog dana turizma upriličilo Udruženje građana Poseti Pančevo.

Nakon što su se zainteresovani za bliže upoznavanje Pančeva okupili ispred Gradske uprave, šetnja je počela od trga ispred Gimnazije Uroš Predić i crkve Svetog Karla Boromejskog na mestu gde je nekada bila tvrđava.

Posetioci su mogli da saznaju da je prva služba u ovoj crkvi održana još 1717. godine za vojsku koja je branila jug Banata od Turaka, da se ovde nalazi najveće ulje na platnu Uskrsnuća Hristovog ali i to da je crkva jedno vreme bila pretvorena u konjušnicu.

 

3 poseti pancevo

 

Živana Krejić iz UG Poseti Pančevo kaže da su u okviru današnjih obilazaka Pančeva predstavljena i mesta na kojima su snimani kultni filmovi, serije i tv drame, a procenjuje se da ih je bilo više od 190.

Pričali smo zatim o štampariji braće Jovanovića koja je veoma značajna za kulturni život Pančeva. Šetnja je zatim išla ka železnici koja je mnogo značila i odakle su se dopremali so i žitarice. Prvi obilazak završili smo kod porodice Ćurčin gde smo pričali nešto više o generalu Mihovilu Mihaljeviću, rekla je ona.

Jedan segment obilazaka bio je posvećen Braći Jovanović, Isidori Sekulić, Milošu Crnjanskom, Urošu Prediću, Paji Jovanoviću i mnogim znamenitim Pančevcima koji su stvarali bogatu istoriju grada.

 

1 poseti pancevo

 

Govorilo se i o prvom međunarodnom noćnom letu na relaciji Pariz - Pančevo - Bukurešt 1923 godine.

Besplatne obilaske Pančeva Svetska turistička organizacija uvrstila je u svoje programe ovogodišnjeg obeležavanja Dana turizma.

Zahvaljujući inicijativi Udruženja građana “Poseti Pančevo” naš grad je po prvi put bio uključen u obeležavanje ovog datuma.

 

IMG 20160927 120107

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00