petak, 16. septembar 2016.  16:25h
Pročitano 1819 puta

Gorani obeležili Dan zaštite ozonskog omotača (FOTO)

Dan zaštite ozonskog omotača, 16. septembar, obeležen je danas u Pančevu manifestacijom u Domu omladine koju treću godinu za redom organizuje Pokret gorana i centar volontera Pančevo.

Pobednici kviza proglašeni su eko čuvarima ozonskog omotača Pobednici kviza proglašeni su eko čuvarima ozonskog omotača PGCVP

Održavanje manifestacije podržao je Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera Pančevo kaže da su na manifestaciji okupili đake osnovnih i srednjih škola da pokažu svoje znanje o klimatskim promenama, o narušavanju životne sredine usled tih promena i kako da se zaštiti ozonski omotač.

 

IMG 20160916 131616

 

Čitava manifestacija je koncipirana tako što će mlađi pevati, zatim ćemo imati predavanje o ozonskom omotaču, a na kraju će učenici viših razreda srednjih škola pokazati u ekološkom kvizu svoje znanje o tome šta se dešava sa klimom, šta su klimatske promene i o drugim temama vezanim za narušavanje životne sredine, ali i kako da zaštite ozonski omotač. Biće reči i o kozmetičkim proizvodima i proizvodima u domaćinstvu koji narušavaju životnu sredinu, rekla je Konevski.

Ona je na početku manifestacije pozdravila goste i pozvala prisutne đake da se priključe ovom udruženju i na taj način doprinesu zdravijoj životnoj sredini, ali i da kvalitetno provedu slobodno vreme.

 

IMG 20160916 131735

 

Publika u dvorištu Doma omladine prvo je imala prilike da uživa u pesmama hora OŠ Isidora Sekulić iz Pančeva, čiji članovi su otpevali nekoliko pesama na temu ekologije i ozonskog omotača. Horom je dirigovala mr Tatjana Arsić, nastavnica muzičkog u ovoj školi.

Posle muzičkog dela programa, u jednoj od prostorija Doma omladine profesorka geografije Branka Marković održala je predavanje o ozonskom omotaču, njegovom nastanku, ugroženosti, štetnosti UV zračenja i načinima zaštite ozonosfere. 

 

0 predavanje branka markovic

 

Nakon toga, učenici Ekonomske i Poljoprivredne škole učestvovali su u ekološkom kvizu, u čiju realizaciju je bila uključena i profesorka Stojanka Ruptak.

U eko kvizu bilo je produžetaka, nakon kojih su dve ekipe imale isti broj bodova, tako da su obe ekipe pobednici eko kviza i proglašeni su eko čuvarima ozonskog omotača. U pitanju su mešovita grupa ekonomske i poljoprivredne škole iz Pančeva, i ekipa sastavljena samo od učenika Poljoprivredne škole.

 

0 kviz

 

Osim ove, centralne manifestacije, projekat „Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje“ podrazumeva i seriju radionica i predavanja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji celog Pančeva.

Milena Jovišić, tim liderka u Pokretu gorana i centra volontera i koordinatorka projekta kaže da je cilj predavanja po školama edukacija učenika nižih i viših razreda osnovne škole na temu zaštite ozonskog omotača i delovanja negativnog UV zračenja na ljude usled postojanja ozonskih rupa.

Upoznavanje sa ovim temama sprovodili smo u dve forme. Za niže razrede naši volonteri pripremaju radionice, dok za više razrede pripremamo ekološki kviz. Sa ovim predavanjima nastavićemo i dalje, do kraja godine, dok ne obiđemo sve škole. Deci je sve ovo novo, jer se o ozonskom omotaču u osnovnoj školi uči tek u osmom razredu kada su planom i programom predviđene te ekološke teme. Interesuju ih ove teme, posebno kada ih povežemo sa negativnim delovanjem UV zračenja i za bolesti koje ono izaziva. To ih dodatno zainteresuje, tako da onda pričamo i o zaštiti, kako bismo trebali da se ponašamo da bismo se zaštitili od negativnog UV zračenja a zatim i šta da uradimo da bismo doprineli smanjenju ozonskih rupa, ispričala je Milena Jovičin.

Radionice i predavanja na temu očuvanja ozonskog omotača biće nastavljena do kraja godine i za to vreme volonteri Pokreta gorana obići će sve škole na teritoriji grada i naseljenih mesta.

 

14339453 10211425930192502 854036214 o

 

Projekat je prvo bio podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine pre četiri godine, a poslednje dve godine održavanje manifestacije podržava Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva na čemu su im iz Pokreta gorana i centra volontera zahvalni jer žele da ova manifestacija postane tradicionalna.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00