četvrtak, 15. septembar 2016.  10:21h
Pročitano 2106 puta

Časni krst – donacija Rumunskoj pravoslavnoj crkvi u Dolovu

Rumunska pravoslavna crkva u Dolovu, a samim tim i rumunsko stanovništvo ovog mesta, dobili su u sredu, 14. septembra vrednu donaciju u vidu časnog krsta. 

Časni krst je visine 3 metra i 20 centimetara a postavljen je u porti Rumunske crkve Časni krst je visine 3 metra i 20 centimetara a postavljen je u porti Rumunske crkve N.R.

Donacija je stigla iz Rumunije, od porodice Žunk iz banje Feliks kod Oradee. 

Realizacija ovog poklona desila se zbog dobre saradnje asocijacije „Banatul” na čijem je čelu Dolovac Lučijan Danilov, a i zbog njegovog ličnog poznanstva sa Adrijanom Žunkom, koji je odlučio da se na taj način oduži mestu iz kojeg je Danilov. Iz rumunske ambasade podržali su ovu akciju i najavili skoru posetu Dolovu.

 

SVEŠTANJE ČASNOG KRSTA 4

 

Časni krst je visine 3 metra i 20 centimetara, a postavljen je u porti Rumunske crkve. Na njemu je naslikan simbol raspeća Hristovog. Kao takav biće pristupačan vernicima za celivanje prilikom svake posete ovom hramu. 

Krst je 14. septembra i osveštan upravo na dan kada rumunska pravoslavna crkva po gregorijanskom kalendaru praznuje Krstovdan.

Sveštanju ovog velikog simbola prisustvovalo je više sveštenika iz crkvi iz okolnih mesta, ali i sveštenici dolovačkih srpskih crkava, potvrđujući dobru saradnju dve nacije koje već vekovima zajedno žive u Dolovu.

 

SVEŠTANJE ČASNOG KRSTA

 

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00