utorak, 6. septembar 2016.  15:40h
Pročitano 1360 puta

Ukida se povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe

Od 1. januara iduće godine roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, ali će zato biti povećan roditeljski dodatak.

Od 1. januara iduće godine roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe Od 1. januara iduće godine roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe pixabay.com

Ovo je, kako pišu "Večernje novosti", samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove međunarodne institucije.

Da bi se smanjio teret poreske administracije kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu  vrednost za dečiju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom - stoji u srpskom pismu o namerama MMF-u. Na taj način izbećiće se dodatne aktivnosti u poreskoj administraciji, koje ne spadaju u osnovne aktivnosti.

Reforma poreske uprave je već odavno u državnom "planeru". Kako se navodi u pismu, cilj je, između ostalog, usmeriti energiju na bazične aktivnosti, dok one ostale, koje ne rezultiraju odgovarajućim prihodima, treba smanjiti. Poreska uprava procenjuje da njihovi zaposleni oko 50 odsto radnog vrmemena provode upravo radeći nebazične aktivnosti, među kojima posebno opterećenje predstavlja obračun povrata bebi PDV-a.

Roditeljski dodatak se trenutno u Srbiji isplaćuje za ukupno 60.476 dece. Za prvorođeno dete on iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto rođeno dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192,75 dinara, za treće 11.146,44, a za četvrto 14.861,77 dinara.

U julu je na ime roditeljskih dodataka isplaćeno 575.452.557 dinara.

Ministarstvo finansija Republike Srbije saopštilo je na svom sajtu da izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost, odnosno ukidanje povraćaja PDV-a za bebe, kao jedne od mera koje su dogovorene sa Međunarodnim Monetarnim fondom ni u kom slučaju ne predstavljaju opterećenje za nove roditelje.

Osnovni cilj ove izmene je ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu.

Zahvaljujući ovim izmenama više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje. Prednost ovakvog socijalnog pristupa biće i činjenica da od sada roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od strane Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun, piše u saopštenju.

Kako je refundacija PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, po osvojoj suštini, mera socijalne politike u smislu da pravo na refundaciju PDV mogu da ostvare roditelji bebe određenog imovinskog statusa, potrebno je da sve mere socijalne politike, u izvornom ili modifikovanom obliku, budu predmet zakona koji uređuju socijalnu politiku, a ne zakona koji uređuje oblast oporezivanja potrošnje PDV.

Ministarstvo finansija će u dogovoru sa Ministarstvom rada i socijalne politike u narednom periodu opredeliti neophodna sredstva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00