utorak, 6. septembar 2016.  05:30h
Pročitano 3235 puta

Pava Novakov Čabrilovski predsednica Saveta za integraciju Roma

Pokrajinska Vlada je obrazovala Savet za integraciju Roma koji je povremeno radno telo, a na njegovom čelu je Pančevka Pava Novakov Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja u Gradskoj upravi Pančevo.

Pava Novakov Čabrilovski izabrana je za predsednicu Saveta za integraciju Roma Vlade Vojvodine Pava Novakov Čabrilovski izabrana je za predsednicu Saveta za integraciju Roma Vlade Vojvodine Pančevo.MOJKraj.rs

Savet ima predsednika, zamenika i devet članova.

Savet za integraciju Roma ima zadatak da Pokrajinskoj Vladi i njenim organima predlaže mere i aktivnosti sa ciljem što bolje integracije Roma na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Pored toga Savet bi trebalo da daje svoje mišljenje o merama i aktivnostima u procesu integracije i saradnje sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine.

Kako piše u odluci Pokrajinske Vlade, Savet za integraciju Roma bi trebalo da predlaže savetovanja kako bi se pronašlo najbolje rešenje u procesu integracije Roma u APV i da, kao radno telo, prati ostvarivanje tog procesa na terenu.

Ovo imenovanje Pančevke na čelo pokrajinskog Saveta za integraciju Roma je višestruko značajno, jer se očekuje da bi moglo da ubrza ili unapredi neke procese vezane za integraciju Roma na teritoriji ovog grada.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine na teritoriji Pančeva živi 2.118 pripadnika Romske nacionalne zajednice, od toga 1.080 u samom gradu, a 1.038 u seoskim sredinama.

Pava Novakov Čabrilovski kaže da su to nepouzdani, a kako vidi iz prakse, i netačni podaci.

Na žalost, popisu stanovništva nisu se odazvali svi Romi s naše teritorije iz više razloga i mi ne raspolažemo tačnim statističkim podacima kako o broju tako i o polu i starosti Roma na našoj teritoriji. Jedan od zadataka Saveta za integraciju Roma svakako će biti utvrđivanje tačnog broja Roma ne samo na teritoriji našeg grada, već na teritoriji cele pokrajine, kako bismo nakon analize tih podataka znali kako da postavimo druge prioritete u vezi njihove integracije u društvo, kaže Pava Novakov Čabrilovski.

Na teritoriji Pančeva, prema nezvaničnim procenama živi više od 30 porodica Gabora, takođe pripadnika romske nacionalne zajednice, ali oni retko koriste bilo koje usluge institucija u gradu.

Mi zapravo i ne znamo koliko ih tačno živi u Pančevu, ali ni njihove adrese. Neki od njih se često sele, ali znamo da ima i određeni broj porodica koje su tu više godina. Vidimo da imaju puno dece i jako je važno da znamo tačan broj kako bismo mogli da primenimo u praksi brojne podsticajne mere koje predviđaju Akcioni plan Strategije za društvenu integraciju Roma i Romkinja, kao i Akcioni plan za poboljšanje položaja Romkinja na teritoriji Grada, kaže Pava Novakov Čabrilovski.

Uredne baze i tačni statistički podaci omogućili bi lokalnim vlastima da stvore jednake uslove za obrazovanje svih koji žive na ovoj teritoriji, kako Gabora tako i svih ostalih Roma, jer naša sagovornica ističe da je obrazovanje preduslov i za unapređenje drugih aspekata života pripradnika ove nacionalne zajednice.

Ovo pitanje biće jedno od mnogih na dnevnom redu Saveta za integraciju Roma AP Vojvodine čije prvo zasedanje se očekuje u narednim danima.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(9 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00