ponedeljak, 5. septembar 2016.  10:00h
Pročitano 1190 puta

Projekat “Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje”

Pokret gorana i centar volontera Pančevo i ove godine sprovodi projekat “Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje”, zahvaljujući podršci Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

Ovako je bilo prošle godine na centralnoj manifestaciji u Domu omladine u Pančevu Ovako je bilo prošle godine na centralnoj manifestaciji u Domu omladine u Pančevu PGCVP

Finalna manifestacija, kao jedna od aktivnosti na projektu „Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje“ biće održana u petak, 16. septembra u Domu omladine u Pančevu. 

U Domu omladine profesorka geografije Branka Marković održaće predavanje o ozonskom omotaču, njegovom nastanku, ugroženosti, štetnosti UV zračenja i načinima zaštite ozonosfere. 

Učenici pančevačkih škola pripremiće zanimljive prezentacije o ugroženosti životne sredine, a program će osvežiti muzičke tačke hora Isidorine škole koji predvodi profesorka Tatjana Arsić. 

Ovim projektom želimo da skrenemo pažnju javnosti na potrebu očuvanja ozonskog omotača od štetnog delovanja freona iz rashladnih uređaja, ali i dezodoransa i lakova za kosu. Oštećenjem ozona nastaju ozonske rupe koje predstavljaju nesmetan prolaz za UV zračenje koje je štetno za naše oči jer izaziva kataraktu i za kožu na kojoj izaziva razne promene od kojih su najopasniji melanomi odnosno kanceri kože, kaže Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera Pančevo.

U eko kvizu učestvovaće i srednjoškolci sa profesorkom Stojankom Ruptak.

Ostale aktivnosti na projektu su radionice i eko kviz u koji su uključena deca iz osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva.

 

0 milena pgcvp

 

U osnovnim školama tim lideri Pokreta gorana i centra volontera drže predavanja na kojima predstavljaju kampove, eko škole i projektne aktivnosti koje se realizuju tokom cele godine. Jedno od predavanja u školama je i na temu na temu zaštite ozonskog omotača. U tim susretim sa đacima govori se o značaju ozonskog omotača kao prirodnog štita od UV zračenja, njegovom uništavanju i zaštiti, kao i štetnom delovanju UV zračenja na živi svet i zdravlje ljudi.

Jedna od glavnih poruka projekta je da bi trebalo da koristimo proizvode sa oznakom „Ozone friendly“ što znači da su u pitanju proizvodi bez štetnih gasova po ozonski omotač koji je jedini naš prirodni štit od UV zračenja.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00