četvrtak, 1. septembar 2016.  15:05h
Pročitano 1217 puta

Voda nije za piće u 14 od 29 škola u Pančevu

Pred početak školske godine uzorkovana je voda u svih 29 škola na teritoriji Pančeva, međutim u 14 se voda ne preporučuje za piće.

Pred početak školske godine uzorkovana je voda u svih 29 škola na teritoriji Pančeva, međutim u 14 se voda ne preporučuje za piće Pred početak školske godine uzorkovana je voda u svih 29 škola na teritoriji Pančeva, međutim u 14 se voda ne preporučuje za piće pixabay.com

Rezultati analiza su pokazali da je voda epidemiološki ispravna, ali da u pojedinim školama postoji povećanje aerobno-mezofilnih bakterija, koje nisu patogene i ne ugrožavaju zdravlje, ali ukazuju na to da bi trebalo dodatno isprati mrežu.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izjavio je danas da su u 14 škola prisutne aerobno-mezofilne bakterije, ali da su gradski organi preventivno svim školama preporučili da danas i sutra deca da ipak donesu flaširanu vodu od kuće, jer će se vršiti pojačano ispiranje mreže.

Dakle, naredna dva dana ćemo pojačano vršiti ispiranje mreže, tada će ponovo biti uzorkovana voda, i ja sam siguran, a iskustvo ljudi iz Zavoda za javno zdravlje ukazuje da bi već posle prvog ispiranja taj nivo bakterija trebalo da bude ispod graničnih vrednosti. Ono što je bitno je da, i ako neko popije vodu i koristi je, to nije opasno po zdravlje, kaže Pavlov.

Pojava ovih bakterija iznad dozvoljenih granica je, kažu nadležni, uobičajena za sisteme gde se voda nije koristila duži period.

Kako prenosi RTV Vojvodina, naredna dva dana biće ispirana mreža u svim školama. Na gradski vodovod priključene su 24 škole.

Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, mr Tatjana Božić izjavila je za lokalne medije da su obaveštenja okačena u svim školama gde je analizama Zavod za javno zdravlje Pančevo utvrdio da voda odstupa od pravilnika. Kako kaže, takvu su preporuku 31. avgusta uputili direktorima tih škola.

Od nadležnih, ipak, nismo dobili spisak svih škola u kojima se preporučuje da deca piju flaširanu vodu, ali kako smo saznali od roditelja koji su nam se javljali u pitanju su između ostalog, škole u Glogonju, Banatskom Novom Selu, Kačarevu i Dolovu, zatim OŠ Branko Radičević u Pančevu i Baletska škola.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Komentari  

0 #1 mama 02-09-2016 10:28
A zašto niste objavili u kojim školama je voda neispravna?
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00