sreda, 31. avgust 2016.  13:46h
Pročitano 1984 puta

Kante za animalni otpad

Radnici pogona “Čistači” JKP “Higijena” Pančevo postavili su prošle nedelje pet namenskih kanti za pseći izmet, dve na Kotežu I, na poljani kod Fabega i tri na Kotežu II, poljani gde je dozvoljeno puštati pse bez povodca.

 Od avgusta 2014. do sada “Higijena” je postavila 15 namenskih kanti u  Gradskom parku, Narodnoj bašti i Barutani i sada na Kotežu I i II Od avgusta 2014. do sada “Higijena” je postavila 15 namenskih kanti u Gradskom parku, Narodnoj bašti i Barutani i sada na Kotežu I i II JKP Higijena

Od avgusta 2014. do sada “Higijena” je poštujući Gradsku odluku o držanju životinja postavila 15 namenskih kanti u Gradskom parku, Narodnoj bašti i Barutani i sada na Kotežu I i II. 

Time je vlasnicima kućnih ljubimaca pružena mogućnost i obezbeđeni uslovi da poštuju Zakon o dobrobiti životinja, kao i Gradsku odluku o držanju životinja koja predviđa da je vlasnik psa ili mačke dužan da s javne površine počisti ono što je ostalo iza njegovog ljubimca. Za nepoštovanje ove odluke predviđena je kazna u iznosu 10.000 dinara. 

JKP „Higijena“ je 2014.godine, iz sopstvenih sredstava, obezbedila 375.000 dinara za nabavku 15 kanti za animalni otpad. 

Pre određivanja mesta gde će kante biti postavljene utvrđeno je gde naši sugrađani najčešće šetaju pse, pa su kante montirane na potezima gde zaista postoji potreba, odnosno gde je dozvoljeno šetanje pasa bez povodca, kažu u JKP Higijena.

Pre dve godine, kad se krenulo s ovim poslom dalo se pretpostaviti da će navikavanje naših ljudi na specijalne kante i poštovanje zakonskih odluka umnogome zavisiti od našeg mentaliteta, a još više od spremnosti komunalnih inspektora da sankcionišu nesavesne vlasnike životinja. 

Polazeći od toga, nikakvo iznenađenje nije činjenica da radnici “Higijene” nekoliko dana od postavljanja ovih namenskih kanti pa do danas su u njima nalazili sve osim onoga čemu su namenjene.

 

0 animalni otpad

 

Dve godine nakon što je startovao ovaj pilot program koji je imao za cilj trasiranje osnova komunalne kulture poput onog u razvijenim zemljama situacija je poražavajuća. Pomaka nema!? 

I dok JKP “Higijena” izdvaja ne mala sredstva za kupovinu kanti, striktno poštujući ono što joj je grad naložio, vlasnici pasa se grubo oglušuju o svoju obavezu da čiste za svojim ljubimcima. Ostali građani ,,doprinose čistoći” grada tako što u ove kante bacaju šta stignu, uglavnom komunalni otpad.

Nažalost, nismo odmakli s mrtve tačke. Građani su informisani o ovoj novini, ali valjda računajući da protiv njih neće biti preduzete sankcije se tako ponašaju. Neophodno je veće angažovanje komunalne policije čija je obaveza da kontroliše sporovođenje primene gradske odluke i ima mogućnost da kazni nesavesne vlasnike pasa i mačaka sa 10.000 dinara. Koliko je meni poznato ni jedna kazna za takav komunalni prekršaj nije napisana, kaže Boban Rakidžić, poslovođa u pogonu “Čistači”.

Podsećanja radi treba istaći da je JKP “Higijena” Pančevo, a samim tim i grad kao osnivač, izloženi dodatnom riziku zbog bojazni da će ove skupe kante zapasti za oko brojnim sakupljačima, lovcima na sekundarne sirovine i završiti na nekom od otpada. 

 

0 kotez 1

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00