četvrtak, 25. avgust 2016.  20:10h
Pročitano 1274 puta

Seminar „Rodna ravnopravnost u radu nacionalnih saveta nacionalnih manjina”

Seminar „Rodna ravnopravnost u radu nacionalnih saveta nacionalnih manjina” u organizaciji Centra za podršku ženama iz Kikinde održaće se tokom naredna tri dana na Andrevlju. 

Tokom naredna dva dana učesnici i učesnice seminara baviće se temom ženskih ljudskih prava, urodnjavanjem politika, javnim zagovaranjem politika rodne ravnopravnosti Tokom naredna dva dana učesnici i učesnice seminara baviće se temom ženskih ljudskih prava, urodnjavanjem politika, javnim zagovaranjem politika rodne ravnopravnosti Ombudsman APV

Nakon obraćanja savetnice u Misiji OEBS u Srbiji Lesli Hes, koja je danas otvorila seminar, usledilo je uvodno izlaganje zamenice Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eve Vukašinović, koja je govorila o zakonskom i strateškom okviru primenjivanja principa rodne ravnopravnosti u odnosu na ostvarivanje  prava nacionalnih manjina. Poseban naglasak u svom izlaganju zamenica Vukašinović stavila je na mogućnosti koje nacionalni saveti imaju za urodnjavanje politika kako u okviru samih saveta, tako i u odnosu na institucije izvršne i zakonodavne vlasti. Osim nedoslednog ili arbitrernog primenjivanja propisa, poseban problem predstavlja neusklađenost relevantnih strategija i akcionih planova.

Žene u nacionalnim savetima u predstojećem periodu imaju veliku odgovornost jer moraju da se zalažu ne samo za unapređenje sopstvenog položaja u okviru nacionalnih saveta, nego i za to da se pitanje rodne ravnopravnosti počne prepoznavati kao strateški važno i sa aspekta zaštite prava nacionalnih manjina, zaključila je zamenica Vukašinović.

Izlaganja donedavne zamenice Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana za ravnopravnost  polova Danice Todorov i Ane Tomanove Makanove, potpredsednice Skupštine AP Vojvodine, predsednice skupštinskog Odbora za ravnopravnost polova i predsednice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koja su potom usledila završena su diskusijom tokom koje su učesnice i učesnici najviše zanimanja iskazali za pitanje većeg uključivanja muškaraca u aktivnosti u obasti rodne ravnopravnosti, naročito edukacije, kao i za prednosti propisivanja mogućnosti, pa čak i obaveze, formiranja odbora za ravnopravnost polova od strane nacionalnih saveta kao jednog od njegovih radnih tela.

Tokom naredna dva dana učesnici i učesnice seminara baviće se temom ženskih ljudskih prava, urodnjavanjem politika, javnim zagovaranjem politika rodne ravnopravnosti, kao i planiranjem aktivnosti na ovu temu koje će sprovesti u nacionalnim savetima čije su članice. 

Seminar „Rodna ravnopravnost u radu nacionalnih saveta nacionalnih manjina” još jedan je u nizu edukacija za žene i muškarce aktivne u nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji, a čije održavanje već nekoliko godina podržava Misija OEBS u Srbiji.

Autor:  Ombudsman APV
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00