subota, 20. avgust 2016.  10:14h
Pročitano 1098 puta

Počeo projekat “Ptice naši sugrađani”

Članovi Pokreta gorana i centra volontera Pančevo i ove godine planiraju da postave hranilice i pojilice za ptice na zelenim površinama i po dvorištima osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Pančeva. 

Hranilice i pojilice za ptice i ove jeseni biće postavljene po parkovima i školskim dvorištima Hranilice i pojilice za ptice i ove jeseni biće postavljene po parkovima i školskim dvorištima PGCVP

U pitanju je projekat “Ptice naši sugrađani” koji je počeo u julu, zahvaljujući podršci Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva. Projekat će trajati do kraja godine i odvijaće se u dve faze. U prvoj fazi volonteri osnovnoškolskog i srednješkolskog uzrasta učiće o tome kako se pravilno održavaju i postavljaju hranilice i pojilice. Volonteri će takođe sprovesti anketu među građanima o pticama kako bi ispitali javno mnjenje o značaju ptica i održivosti biodiverziteta u našem gradu, kao i o značaju lanca ishrane.

Rezultati ankete će dati podatke o tome koliko su građani svesni problema nestajanja malih ptica, uticaja na lanac ishrane i gubljenje ravnoteže biodiverziteta. Rezultati će biti od važnosti i za održivost projekta i pomoći članovima Pokreta gorana i centra volontera oko odluke da li je potrebno i dalje postavljati pojilice i hranilice.

 

6 hranilice za ptice

 

U drugoj fazi projekta, hranilice u obliku kućica sa providnim zidovima u koje će biti stavljan po kilogram hrane za ptice, biće postavljene po pančevačkim parkovima i školskim dvorištima. Uz svaku kućicu biće montirana i pojilica u koju se sipa voda. 

Ideja je da se na ovaj način pomogne malim pticama stanaricama da lakše prezime zimu, ali i ostale delove godine jer je uočeno smanjenje njihove brojnosti, posebno u slučaju vrabaca koji gube bitku za opstanak u naseljenim mestima sa vranama, svrakama i golubovima. Jedna od posledica je i povećan broj muva i drugih insekata kojih ranije nije bilo u ovako velikom broju.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00