utorak, 16. avgust 2016.  12:39h
Pročitano 1836 puta

Saobraćajni poligon za edukaciju dece

Sa početkom nove školske godine đaci u Pančevu imaće priliku da vežbaju i uče o bezbednosti u saobraćaju i saobraćajnim pravilima kroz simulaciju na poligonu posebno izrađenom i nabavljenom u cilju edukacije dece.

Poligon će biti postavljen najkasnije do 15. septembra u OŠ “Branko Radičević” u Pančevu Poligon će biti postavljen najkasnije do 15. septembra u OŠ “Branko Radičević” u Pančevu Grad Pančevo

Polazak u prvi razred predstavlja za neku decu prvi put samostalno odlaženje od kuće do škole, gde će oni sami morati da prelaze preko pešačkog prelaza i da poštuju pravila u saobraćaju.

U ovim uslovima, ovaj poligon će im omogućiti da sve to nauče, a da tom prilikom budu bezbedni i pod nadzorom stručnjaka, kaže mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća grada Pančeva za obrazovanje i članica Komiteta za bezbednost saobraćaja. 

Poligon će biti postavljen najkasnije do 15. septembra u OŠ “Branko Radičević”. Ta škola je odabrana zato što je jako važno da postoji mogućnost da poligon, koji će biti u školskom dvorišu, bude adekvatno obezbeđen. Škola ima školsko dvorište i domara koji će voditi računa o poligonu. 

U drugom polugodištu, kada to vreme bude dozvolilo, poligon će biti prenet u neku drugu osnovnu školu. Poligon će moći da koriste deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta u okolini škole Branko Radičević, dakle vrtići koji su u blizini moći će da koriste u dogovoru sa školom taj poligon, tako da će jedna veća grupa dece moći da se edukuje, ističe Tatjana Božić.

tatjana bozic i ranko marcetic

 

Ranko Marčetić iz Agencija za saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva i član Komiteta za bezbednost saobraćaja napominje da će na poligonu biti odrađeno 11 lekcija i u okviru toga između ostalog i prelazak preko ulice sa pešačkim prelazom, sa semaforom preko dve trake, prelazak biciklističke staze, pravilno prelaženje preko kružnog toka, prelazak preko železničke pruge i obilazak prepreka na samom trotoaru. 

Prvi krug predavanja deci održaće tim edukatora koji su obučeni za to da se deci najlakše prenese znanje, a naša ideja je da se nastavnici tehničkog obrazovanja uglavnom obuče za rad sa decom. Dakle, imaćemo prvu grupu koja će da edukuje decu, ali i naše nastavnike koji će kasnije prenositi znanje deci, kaže Ranko Marčetić.

Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva sproveo je nabavku montažno-demontažnog poligona koji je namenjen deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Cilj poligona biće da se deca obuče da u kontrolisanim i bezbednim uslovima nauče osnovna pravila u saobraćaju.

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00