četvrtak, 4. avgust 2016.  17:07h
Pročitano 1817 puta

Delegacija Ambasade Slovenije u Pančevu

Grad Pančevo danas je posetila delegacija Ambasade Republike Slovenije koju su činili Mateja Norčič Štamcar, zamenica ambasadora Slovenije u Beogradu, Goran Križ, opunomoćeni ministar i ekonomski savetnik i Snežana Goršek, saradnica u Ambasadi. 

Gradonačelnik Saša Pavlov predstavio je kulturne, privredne i investicione potencijale, investicije i planove koji su u toku u gradu Pančevu i istakao da nam je u interesu da proširimo ekonomsku saradnju sa Slovenijom Gradonačelnik Saša Pavlov predstavio je kulturne, privredne i investicione potencijale, investicije i planove koji su u toku u gradu Pančevu i istakao da nam je u interesu da proširimo ekonomsku saradnju sa Slovenijom Grad Pančevo

Uvažene goste je u ime lokalne samouprave dočekao gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov sa saradnicima – gradskim menadžerom Aleksandrom Farkašem i predstavnicama Sekretarijata za privredu i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Pančeva. 

Sastanak je organizovan u saradnji Udruženjem Slovenaca Južnog Banata „Logarska Dolina“ u Pančevu i njegovim predsednikom Josipom Veberom.

Gradonačelnik Saša Pavlov predstavio je kulturne, privredne i investicione potencijale, investicije i planove koji su u toku u gradu Pančevu i istakao da nam je u interesu da proširimo ekonomsku saradnju sa Slovenijom, sa kojom grad ima kulturnu saradnju posredstvom društava i ustanova kulture, osnovnih škola, saradnju u oblasti energetike sa sa Ljubljanom, tako što je u martu potpisan Memorandum između Grada i preduzeća JP Energetika Ljubljana.

Slovenački Ptuj bratimljen je sa tri pančevačke osnovne škole: „Đura Jakšić“, Miroslav Mika Antić“ i „Olga Petrov“ Banatski Brestovac, a ostvarena je i saradnja između Biotehničke škole iz Ptuja i Ekonomsko-trgovinske srednje škole „Paja Marganović“ iz Pančeva.

Gradonačelnik je naglasio da se gradovi Ptuj i Pančevo dobro uklapaju i kada je reč o kulturnim i privrednim prilikama i da se ide u pravcu nadogradnje i proširenja saradnje, te da sem povezivanja kulturnih i obrazovnih instutucija, postoji volja i želja da se povežu pančevački privrednici i potencijalni slovenački investitori.

Mateja Norčič Štamcar zahvalila je gradonačelniku na prijemu i izrazila zadovoljstvo povodom posete Pančevu i povodom aktivnosti Gradske uprave i Udruženja Slovenaca čine značajne korake u pokretanju i ostvarivanju kulturne i privredne saradnje Pančeva i Republike Slovenije.

 

oa gosti iz slovenije

 

Predstavnici Ambasade Slovenije istakli su da su odnosi između Srbije i Slovenije veoma dobro razvijeni i dinamični i da je Srbija druga po slovenačkim investicijama. Robna razmena iznosi 1,15 milijardi evra i Slovencima u tom smislu mnogo znači približavanje naše zemlje Evropskoj uniji. Investicije Republike Slovenije u Srbiji iznose 1,2 milijarde evra, a Srbija je, takođe, trenutno na osmom mestu kada je reč o slovenačkom poslovanju, gde Slovenci vide veliki potencijal.

Područja interesovanja Slovenije su zaštita životne sredine, informacione tehnologije, infrastruktura, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, turizam, a prvi prioritet je, kako su predstavnici Ambasade Slovenije istakli, ekonomska saradnja i u tom smislu dogovoreno je intenziviranje saradnje s jeseni, u vidu organizovanja poslovnog skupa sa „B2B“ sastancima, uz uključivanje Slovenačkog poslovnog kluba koji radi u Srbiji, Privrednog saveta grada Pančeva i pančevačkih kompanija.

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00