ponedeljak, 1. avgust 2016.  21:55h
Pročitano 3378 puta

U Dolovu i dalje živi običaj Vodica

Prvi dan avgusta u Dolovu je rezervisan za jedan poseban običaj, okupljanje kod Vodice – crkvice i izvora vode na izlasku iz sela ka Mramorku.

Izvori Vodice su karakteristični za Vojvodinu, pre svega za Banat, a datiraju iz davnih vremena, kao i običaji okupljanja oko njih Izvori Vodice su karakteristični za Vojvodinu, pre svega za Banat, a datiraju iz davnih vremena, kao i običaji okupljanja oko njih N.R.

Tada se služi pretprazničko bdenije uz prisustvo više sveštenika, a često i uz prisustvo njegovog preosveštenstva, episkopa banatskog. Tako su i ove godine, danas u 18 časova, zainteresovani mogli da prisustvuju ovom, sada već tradicionalnom, događaju.

Izvori Vodice su karakteristični za Vojvodinu, pre svega za Banat, a datiraju iz davnih vremena, kao i običaji okupljanja oko njih. Smatra se da je njihova voda lekovita a naročito u danima kada se slave svetitelji kojima su posvećeni.

Dolovački izvor je kažu blagotvoran za glavu i oči a za zaštitinika je uzet Sveti prorok Ilija. Zato i okupljanje u ovom mestu uoči tog praznika. Kult sveca koji je u narodu poznat i kao gromovnik, vezan je za još jednu bitnu tečnost na našem podneblju – kišu. Naime, smatra se da je Ilija u staroj jevrejskoj državi propovedajući jednobožačku religiju pre pojave hrišćanstva, „kaznio” tadašnji mnogobožački narod izazvavši višegodišnju sušu, a zatim je svojom molitvom darovao kišu.

 

vodica 2016.3

 

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, tadašnji episkop banatski, njegovo preosveštenstvo Amfilohije, započeo je akciju obnove Vodica. Do tada je u Dolovu bio samo ozidan izvor, a 1989. postavljen je kamen temeljac i za crkvu – Vodicu, koja je nakon nekoliko godina i završena. Nastankom ovog hrama prvoavgustovsko okupljanje u blizini ove crkvice još više je dobilo na značaju.

Iako je Dolovo podeljeno na tri parohije sa tri crkve, u izgradnji nove svetinje učestvovalo je celo selo, i ona je postala svačija briga. Tako je zajedničkim snagama saniran krov koji je prokišnjavao i urađeno fugovanje, koje je planirano još prilikom izgradnje, a potrebno je malo poraditi na enterijeru. 

Danas Dolovci imaju veliki problem sa pijaćom vodom, pre svega zbog zastarele i dotrajale vodovodne mreže. Srećom imaju alternativne prirodne česme, pa su mnogi počeli žeđ da gase na njima. Jedna od njih svakako je i ona kod Vodice. 

 

vodica 2016

Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00