nedelja, 31. jul 2016.  23:30h
Pročitano 1715 puta

Održana manifestacija "U smiraj dana"

Poslednji vreli julski dani u Dolovu i obližnjoj Leanci na obroncima Deliblatske peščare bili su u znaku manifestacije „U smiraj dana”. 

Na pojedinim mestima Bojan Vojnov, koji je bio i vođa ove ture, skretao je pažnju na pojedine biljne i životinjske vrste, od kojih su neke svojstvene samo za ovo podneblje Na pojedinim mestima Bojan Vojnov, koji je bio i vođa ove ture, skretao je pažnju na pojedine biljne i životinjske vrste, od kojih su neke svojstvene samo za ovo podneblje N.R.

Druženje je završeno šetnjom po Peščari danas u kasnim popodnevnim satima, a potom i u domaćinstvu Vojnov, upravo u smiraj dana.

Skup ljubitelja prirode bio je ispred crkve Svetog Vasilija Ostroškog, gde je okupljene pozdravio idejni tvorac manifestacije Bojan Vojnov.

Više od stotinu okupljenih zatim je krenulo u šetnju dugu 5-6 kilometara, utabanim stazama Peščare, ali su neke i sami stvarali, probijajući se pre svega kroz bogatu floru. 

 

u smiraj dana 7

 

Među šetačima su se našli učesnici eko-kampa koji je na istom mestu započet u petak, 29. jula. Tu su takođe bila i deca koja su aktivno učestvovala u radionicama na kojima su se pripremale ekološke poruke koje su u prirodi na pojedinim punktovima dočekivale učesnike. 

Na pojedinim mestima Bojan Vojnov, koji je bio i vođa ove ture, skretao je pažnju na pojedine biljne i životinjske vrste, od kojih su neke svojstvene samo za ovo podneblje. 

U jednom momentu Peščarom se razvio zvuk pesme ženske pevačke grupe KUD-a „Banatski vez” koje su sakrivene u visokoj travi dočekale one koji su šetali.

 

u smiraj dana 5

 

A onda se desio peh. Vojnov je na jednoj rasksnici morao da saopšti okupljenima da su poručili Krstići da se pokvario autobus i da će narednih 20-ak kilometara morati da prevale peške.

Naravno to je bila replika iz filma „Ko to tamo peva” koji je najvećim delom sniman u Peščari, kao i filmovi „Besa”,  „Sveto mesto”, „Boj na Kosovu” i mnogi drugi.

 

u smiraj dana 3

 

„Deliblatska peščara,
oaza mira,
Za telo lek za dušu hrana,
Miriše lipa, cvrčak zasvira,
Najlepša je u smiraj dana...”

Nakon skoro dvočasovne šetnje okrepljenje je moglo da se potraži u domaćinstvu Vojnov.

Pored hrane u vidu štrudli ili nekih starih tradicionalnih kolača koje su za ovu priliku umesile i ponudile Dolovke i vina koje je ponudio vinar Lazar Pejčić, mogla je da se „okusi” i hrana za dušu u vidu izvornih pesama i literarnih radova koje su napisali mališani na radionici u dolovačkom Domu kulture.

Malo pomalo i desio se i smiraj dana. A on je mnogo lepši u prirodnom okruženju poput Deliblatske Peščare.

 

u smiraj dana 9

 

Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Komentari  

0 #1 Dragan K. 20-08-2016 21:31
Prelepo mesto za odmor, vazdušna banja, raj na zemlji ako kažem verujte ne preterivam, specifična sredina koja pleni lepotom oštrinom, to ja nemogu jednostavno opisati treba doživeti i osetiti a onda čete se i vračati da ponovo uživate pošto ne može se zaboraviti
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00