sreda, 20. jul 2016.  22:43h
Pročitano 1116 puta

Građani će odlučivati o izgradnji elektrane na komunalni otpad

Da li će se u Pančevu graditi elektrana na komunalni otpad odlučiće sami Pančevci i to ni manje ni više nego na - referendumu!

Pančevčka Skupština je odlučila da će konačnu odluku o izgradnji termoelektrane za proizvodnju struje od otpada, u svakom slučaju doneti građani na referendumu Pančevčka Skupština je odlučila da će konačnu odluku o izgradnji termoelektrane za proizvodnju struje od otpada, u svakom slučaju doneti građani na referendumu Pančevo.MOJKraj.rs

Na današnjoj sednici gradske Skupštine vođena je rasprava na predlog opozicionih odbornika o memorandumu koji je potpisan sa Vladom Srbije i dve kineske firme o izgradnji elektrane na komunalni otpad u Pančevu.

Međutim, do rešenja se nije došlo, pa je Skupština usvojila zaključak kojim se obavezuje da neće biti gradnje elektrane bez referenduma na kome će se o tome izjasniti građani.

Odobornici vladajuće većine iz Srpske napredne stranke, pored toga, skrenuli su pažnju na sednici, koja je sazvana na zahtev opozicije, da se trenutno pravi samo studija izvodljivosti za ovu investiciju, koja treba da pokaže da li je ideja da se takva termoelektrana gradi, uopšte realna. 

Protokol o izradi studije izvodljivosti za izgradnju termoelektrane za proizvodnju energije od otpada, koju bi radile kineske firme, izazvala je pančevačku opoziciju da traži i sednicu pančevačke Skupštine kako bi se više saznalo o ovoj mogućoj investiciji i uticaju na životnu sredinu. Odbornici iz Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Socijalističke partije Srbije i Pokreta Dosta je bilo, tražili su da se raspravlja, kako su naveli u zahtevu, o realizaciji projekta.

Šta mi tražimo, kao zaključak, jeste da ni Skupština grada Pančeva, ni veće, ni sam gradonačelnik, ne može doneti samostalno jednu ovako bitnu odluku, već da se sve to završi jednim referendumom na lokalnom nivou svih građana i građanki Pančeva, i to u što kraćem roku, pre nego što bismo zašli duboko, kasnije, u realizaciju ovog projekta i možda i izbegli, neminovno, da se to i desi u Pančevu, a da pre toga nismo pitali građane i građanke Pančeva šta misle o tome, rekao je Vladan Keljević, šef odborničke grupe LSV.

 

IMG 20160720 103311

 

Ne može niko od nas, ni nas 70, niti bilo ko da donese taj tip odluke. Sačekaćemo, videćemo šta ćete nam reći, ali bez obzira na to morate da znate da smo mi prolaznici i da ono što donesemo danas, ili ovih dana, ili za dve i po godine će imati dalekosežne posledice po generacije koje će nastaviti da žive u ovom gradu, osim ako se svi ne isele iz ove zemlje. Hoću da kažem da je vrlo ozbiljna tema, o kojoj ne možemo, sigurno, da nađemo neki zajednički konsenzus, ali moramo da raspravljamo o tome, rekao je dr Dušan Stojić, šef odborničke grupe DS.

Odgovor je stigao iz redova vladajuće većine kada je šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke, Željko Sušec, pored primedbe da je za sada reč samo o protokolu za izradu studije izvodljivosti, najavio da će, u svakom slučaju, o tome odlučivati građani. 

Skupština Pančeva se obavezuje da će pre potpisivanja akta, koji bi predstavljao početak početak realizacije gore navedenog projekta, u skladu sa članom 84 Statuta grada Pančeva, Službeni list grada Pančeva broj 25/15 i 12/16 raspisati referendum, na kome bi se građani Pančeva izjašnjavali da li su saglasni da se na teritoriji Pančeva gradi elektrana za proizvodnju električne energije od otpada u Republici Srbiji, a na osnovu rezultata studije opravdanosti, koja se izrađuje u skladu sa zakonom Republike Srbije, kojim se uređuje planiranje, izgradnja objekata, i kojim se, naročito, određuje ekološka, društvena, finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost projekta, rekao je Željko Sušec.

Razlozi da se razmišlja o ovoj investiciji su, kako je rekao gradonačelnik Saša Pavlov, to što je komunalna deponija već sada jedan od velikih izvora zagađenjea, i da bi se tim otpadom trebalo efikasnije upravljati, ali i to što bi trebalo privući investicije radi povećanja broja radnih mesta.

To su bile neke osnovne činjenice o kojima smo razmišljali, o kojima smo razgovarali u okviru Gradskog veća, razmišljajući o tome da uopšte započnemo razgovore sa Ministarstvo rudarstva i energetike i sa dve kineske kompanije, da započnemo razgovore i razmenu podataka oko pravljenja studije isplativosti jednog ovakvog projekta. Znači, niko iz Beograda ništa nije nametnuo. Nije nametao Vučić, nije nametalo Ministarstvo energetike i rudarstva, nije nametao niko, kaže Pavlov.

Pavlov je naglasio i da je u pitanji samo izrada Studije a ne početak gradnje elektrane i da zbog političkih poena, ne treba plašiti građane. O sadržaju Studije Skupština će biti obaveštena.

Da mi ovde nešto želimo da sakrijemo, poštovani prijatelji, ne bi na Skupštinu ni kao informativna išla tačka o potpisanom memorandumu, jer za tako nešto nismo imali obavezu, imajući u vidu da ne preuzimamo nikakvu pravnu obavezu, ali s obzirom da smatramo ovo pitanje veoma krupnim i da moramo da ga rešimo na najboljimogući način, zato smo vas informativno upoznali sa tim. Informativno, jer još uvek nemamo podatke i činjenice. Imaćemo ih onog trenutka kada završimo studiju, dodao je Pavlov.

 

IMG 20160720 103144

 

Opozicioni odbornici su, kako su rekli, sednicu Skupštine tražili jer je bilo predviđeno, da ova tačka bude samo informativna i da su želeli, između ostalog, da postave i pitanje da li i ova investicija ima veze sa novom uredbom o povlašćenim proizvođačima električne energije

Ne bih mogao da nazovem bilo kakvom politizacijom, zaista ne mogu da komentarišem, jer zaista ovde samo hoćemo da svi budemo jako dobro informisani o svemu tome šta nas čeka, naravno, po pitanju zaštite životne sredine i svemu tome što može biti posledica, odnosno benefit, koji Pančevo kroz ovako jedan projekat, ukoliko do njega dođe ili ne, ima, rekao je Vladan Keljević, šef odborničke grupe LSV.

Nikola Ćebić, šef odborničke grupe Pokret DJB kaže da postoji velika šansa da ćemo mi svi da plaćamo, a da će strani investitori, koji će ovde da dođu i da ulože, da se na tome bogate, odnosno da zarađuju.

Dakle, ono što je problem, što može da se desi, da, u celoj priči, građani Pančeva imaju štetu, da Srbija ima korist u ekološkom smislu, a da strani investitor pokupi kompletnu ekonomsku korist, rekao je Ćebić.

 

IMG 20160720 104149

 

U ovom protokolu nigde ne piše da će grad Pančevo imati finansijske obaveze, znači nikad ne biste imali potrebu da spustite to na skupštinu, a vi sada tvrdite da hoćete i referendum. Hoćete, zato što smo mi rekli referendum, rekao je Zoran Jovanović, odbornik DS.

Nada Kirbus, odbornica SPS-a rekla je za govornicom da govorimo o našem standardu, našoj kulturi, o tome kako će se to ovde primeniti.

Najmanja elektrana je tri megavata, a ta tri megavata znači najmanju količinu komunalnog otpada od sto hiljada tona na godišnjem nivou. To znači da Pančevo, koje proizvodi oko pedeset hiljada tona na mesečnom nivou, sigurno ne zadovoljava potrebe te najmanje elektrane, rekla je ona.

Za izradu Studije biće korišćeni samo podaci o otpadu sakupljenom na teritoriji Pančeva pošto na to obavezuje i Deklaracija o politici zaštite životne sredine Pančeva od 2001. godine.

Smatram se odgovornim roditeljem, imam dvoje dece koja žive ovde i koja imaju nameru da ovde žive i apsolutno ne želim da ugrožavam, niti da narušavam životnu sredinu, ne ja, nego svi ljudi koji ovde sede, zaključno i sa vama, tako da su vrlo jasni polazni parametri pripremljeni i biće dati za izradu studije izvodljivosti. Znači, o količini otpada koji se ovde generiše, o zabrani da se ovde bilo koji otpad dovlači, uvozi, ili kako već drugačije, i sa tim će biti upoznato i Ministarstvo i Vlada i kineski partneri. Prema tome, na osnovu toga, oni će doneti odluku o tome da li će, uopšte, da rade dalju studiju izvodljivosti i da li ćemo mi imati potrebu da organizujemo referendum, zaključio je Pavlov.

Za predlog Srpske napredne stranke da se Skupština obavezuje da će pre potpisivanja bilo kakvog akta koji bi značio početak izgradnje termoelektrane, raspisati referendum glasalo je 44 odbornika iz redova naprednjaka, ali i Srpske radikalne stranke. Protiv su bile demorkate i odbornici Socijalističke partije Srbije, a uzdržani Lige socijaldmeokrata Vojvodine i Pokreta Dosta je bilo.

 

IMG 20160720 103156

 

Potvrđeno je u pančevačkoj Skupštini da će ubuduće JKP Vodovod i kanalizacija Dolovo sanabdevati vodom, dok će smeće iz ovog sela odnosti pančevačka Higijena. Stanovnici Dolova podeljeni su u stavu prema ovakvoj odluci, smatra Sonja Radivojev odbornica LSV.

Ono što ne odgovara ni jednom stanovniku našeg sela jeste cena. Kako to trenutno izgleda, cena će za deset posto biti veća u odnosu na cenu koja je sada. Pitanje je koliki će biti procenat naplate vode, rekla je Sonja Radivojev, odbornica LSV.

Gordana Petrović, odbornica SRS iz Dolova kaže da ne vidi svrhu priključenja Dolovaca na gradsku mrežu.

Dolovci znaju da Dolovo ima dovoljno vode za snabdevanje, za svoje potrebe, da je voda kvalitetna, da je neuporedivo boljeg kvaliteta od gradske vode i s obzirom na to ne vidim svrhu, ne vidim, uopšte, interes Dolova u priključenju na gradsku mrežu, rekla je Gorana Petrović.

Skupština je usvojila i ostavku Dragana Katuce na mesto direktora JKP „Zelenilo“, a na mesto vršioca dužnosti direktora izabrala Vladislavu Čolić, inženjera poljoprivrede iz Banatskog Novog Sela, koja je do sada bila direktorka JKP „Banatsko Novo Selo“.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00