četvrtak, 7. jul 2016.  17:15h
Pročitano 1809 puta

Izložba master projekata studenata Arhitektonskog fakulteta

Izložba master projekata studenata master studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u okviru saradnje grada Pančeva i Arhitektonskog fakulteta, svečano je otvorena danas u holu Gradske uprave Pančevo.

Osnovna tema radova 27 studenata studijskog programa Integralni urbanizam na Arhitektonskom fakultetu bila je "Instrumenti upravljanja integralnim urbanim razvojem" Osnovna tema radova 27 studenata studijskog programa Integralni urbanizam na Arhitektonskom fakultetu bila je "Instrumenti upravljanja integralnim urbanim razvojem" Pančevo.MOJKraj.rs

Osnovna tema radova 27 studenata studijskog programa Integralni urbanizam bila je "Instrumenti upravljanja integralnim urbanim razvojem", poligon za izradu projekata teritorija grada Pančeva, dok je razvojni okvir i polazna tačka bila "Strategija razvoja grada Pančeva za period 2014-2020. godine". 

Saša Pavlov, gradonačelnik Grada Pančeva poželeo je dobrodošlicu autorima projekata, koji su pre dva dana stekli zvanje master inženjer urbanizma i regionalnog razvoja.

Ove radove su uradili diplomirani inženjeri, nije proba nekog studenta da vidi kako to izgleda. Grad će uzeti u ozbiljno razmatranje sve ove radove, sada su predstavljeni kratko njihovi projekti, ali ćemo svakako u nekom narednom periodu organizovati detaljne prezentacije njihovih ideja, a zatim u skladu sa Strategijom razvoja grada koja je bila osnov za odabir njihovih teza, da uzmemo u razmatranje neke prioritete, pre svega one koji su uzeli za temu neke aktuelne procese u razvoju grada, rekao je gradonačelnik.

 

IMG 20160707 121812

 

Pavlov je obećao mladima da će nastojati da njihove ideje budu implementirane kroz tekuće promene urbanističkih planova različitih stepena važnosti, vezano za grad.

On je izjavio da je pred lokalnom samoupravom racionalizacija javnog sektora, a da to nije samo otpuštanje, nego pravljenje jednog efikasnog sistema koji će da generiše neke nove vrednosti.

Sve ove teze u sebi imaju ugrađene neke modele takvih rešenja. Ovo su multidisciplinarna rešenja, nisu samo arhitektonska iako ih je radio Arhitektonski fakultet, i zato zaslužuju mnogo veću pažnju. Na žalost, među ovih 27 studenata nema Pančevaca, ali rešavanje svakog problema u gradu je multidisciplinarno pa se nadamo da ćemo uskoro naći model da u rešavanje problema grada uključimo i studente drugih fakulteta, najavio je gradonačelnik Pavlov.

Danijela Milovanović Rodić, docent na Arhitektonskom fakultetu i jedan od mentora na master studijama svečano je otvorila izložbu projekata i u svom izlaganju skrenula pažnju na nekoliko važnih tema.

Ovaj novi program na masteru, “Integralni urbanizam”, smo pokrenuli ove godine jer smo shvatili da je dosadašnji način razumevanja pozicije i uloge urbanista odnosno arhitekata u razvoju grada nedovoljno dobro prepoznat odnosno da nam profesionalci nisu na adekvatan način edukovani. Shvatili smo da je ključna reč integralno. Integracija različitih disciplina, različitih znanja i različitih sektora. Zahvaljujući saradnji s vašom lokalnom samoupravom po prvi put je naš fakultet razvio i saradnju s privrednim sektorom, pre svega privatnim, rekla je ona. 

 

IMG 20160707 121133

 

Milovanović Rodić je istakla da ovakav način razvoja diskusije prilikom pravljenja projekata može da pomogne u pronalaženju rešenja za probleme koji su prevazišli naše sadašnje kapacitete, a da je rad na rešavanju stvarnih problema od mnogo većeg značaja za studente od bilo koje simulacije.

Potrebni su novi načini za sagledavanje potencijala resursa kojima raspolažemo, da se identifikuju problemi i za njih definišu neka nova rešenja. Ono što je mnogo važnije, teze za master radove bili su instrumenti upravljanja urbanog razvoja. Ne samo formulisanje rešenja nego i prepoznavanje načina za njihovu implementaciju. Džaba nama lepa slika i lepe želje, ukoliko ne znamo kome je namenjeno, zbog čega, iz kojih fondova će moći da se finansira, kaže Milovanović Rodić. 

To je i sadržaj ovih projekata. Oni praktično u sebi sadrže odgovor na sva ta pitanja. Osim što nude rešenja, oni nude i moguće odgovore na pitanja odakle dovući sredstva, odakle i ko ih i na koji način dovlači, kako izgleda proces formulacije rešenja, implementacije ali i održivog korišćenja.

Veoma sam ponosna na ovaj novi profil na fakultetu, arhitekte koji je sposoban da se bavi razvojnim problemima i da za te razvojne probleme generiše novu vrstu rešenja, zaključila je docent Milovanović Rodić.

0 predstavljanje radova arhitektongsko fakulteta

 

Nakon toga studenti su ukratko predstavili svoje projekte, polazne ideje i ciljeve kojima su težili. 
Ovu izložbu projekata možete pogledati do 15. jula u holu Gradske uprave u Pančevu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00