nedelja, 3. jul 2016.  02:28h
Pročitano 7645 puta

Kraljevac: plutajuća ostrva – redak prirodni fenomen (FOTO)

U južnom delu Banata, na rubu Deliblatske peščare nalazi se Specijalni rezervat prirode „Kraljevac“, kompleks koji obuhvata tri ekološke celine Obzovik, Spasovinu i Kraljevac.

U Kraljevcu možete videti i jedan redak prirodni fenomen – plutajuća ostrva koja se pomeraju usled svakog jačeg vetra U Kraljevcu možete videti i jedan redak prirodni fenomen – plutajuća ostrva koja se pomeraju usled svakog jačeg vetra Mario Besu

„Obzovik“ je dolina nastala rečnom erozijom, „Spasovinu“ čine pašnjak i jezero od 170 hektara, a treću celinu - vodotok „Kraljevac“ koje se naslanja na Deliblatsku peščaru. O ovom rezervatu prirode, proglašenom pre šest godina za zaštićenu zonu prve kategorije, stara se Udruženje sportskih ribolovaca "Deliblatsko jezero" iz Deliblata. 

U Kraljevcu možete videti i jedan redak prirodni fenomen – plutajuća ostrva koja se pomeraju usled svakog jačeg vetra. Najveće od njih prostire se na 2,5 hektara. Sličan fenomen postoji još samo na Vlasini.

 

0 kraljevac plutajuce ostrvo

 Fotografija: Mario Besu

 

Ovaj rezervat je i stanište retkih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke veoma ugrožene i nalaze se na svetskoj Crvenoj listi, kao stepske vrste glodara – tekunica i slepo kuče čije je stanište na Spasovini.

Mnogi ne znaju da se na obroncima „Deliblatske peščare“ nalazi ovaj rezervat. Sprovođenjem propisanih mera zaštite obezbeđuje se očuvanje reliktnih biljnih zajednica močvarne paprati i barske ive, kao i prirodnih retkosti koje su tu prisutne, kao na primer, tekunica i slepo kuče koje su skoro potpuno nestale na drugim područjima.

Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Kraljevac“ koju je 13. februara 2009. godine donela Vlada Republike Srbije, deo područja Deliblatske peščare, na lokalitetima zvanim Obzovik, Spasovina i Kraljevac, stavljeno je pod zaštitu kao Specijalni rezervat prirode "Kraljevac" i prirodno dobro od izuzetnog značaja. Na ovom području uspostavljena je zaštita kako bi se očuvale prirodne vrednosti različitih ekosistema tri prostorne celine u okviru dobra: Obzovik (dolina nastala rečnom erozijom), Spasovina (pašnjačka površina na lesnoj terasi) i deo vodotoka Kraljevac. 

Da bi se očuvala plivajuća ostrva vodotoka Kraljevac i vodena okna koja predstavljaju odgovarajuće stanište faune riba i migratornih vrsta ptica močvarica, kao i stanište za gnežđenje retkih i ugroženih vrsta ptica vodenih staništa kao što su pčelarice, bregunice, ćubasti gnjurac, patka crnka, eja močvarica, belobrada crna čigra, gak, patke njorke i druge vrste važno je da se ulože dodatni napori ljudi koji žive u ovom delu Banata i da se ne dozvoli ugrožavanje ovih prirodnih specifičnosti koje u Deliblatu postoje. 

Aleksandar Sarmeš je čuvar rezervata i ribočuvar i njegov je zadatak da brine na očuvanju svega onog što ovaj rezervat čini specifičnim.

Moramo da vodimo računa o krivolovu, jer je u Kraljevcu dozvoljen samo sportski ribolov, a u jednom delu je zabranjen i lov. Na području od 264 hektara, na koliko se prostire ceo rezervat zabranjeno je izvođenje različitih radova koji bi mogli da naruše njegove prirodne vrednosti, kao što su otvaranje pozajmišta peska, narušavanje lesnih odseka, svinjarenje, preoravanje i pošumljavanje pašnjaka, upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi, izgradnja objekata i postavljanje bačija i torova od različitog otpadnog materijala, kao i druge aktivnosti koje mogu narušiti osnovna obeležja prirodnog dobra, ispričao je Sarmeš.

Čak 80 odsto ribolovaca dolazi iz neposrednog okruženja, Beograda, Pančeva ili Smedereva, mada ih ima i iz Kruševca i drugih delova Srbije. 

 

0a kraljevac

  Fotografija: Mario Besu

 

Kako ribolovci kažu, jezero je bogato ribom. Ima šarana, štuke, smuđa, deverike, babuške, a ponekad ima i amura i tostolobika koji su autohtona vrsta. Meštani kažu da je Kraljevac pre tridesetak godina bilo divlja voda i na tone amura i tostolobika se mrežama izvlačilo iz ribnjaka koji je ovde postojao. U vodoprivredi su tada ispustili vodu na brani i izazvali veliki pomor ribe. Zahvaljujući Uredbi Vlade Srbije sada to više ne sme da se radi, nivo vode mora tokom čitave godine da bude isti kako se ne bi menjali uslovi u kojima ovde žive ribe i biljke. Dozvoljeno je samo pecanje uz dodatne dozvole otkako je Kraljevac dobio status rezervata.

Studenti Biološkog fakulteta iz Novog sada leti dolaze na desetak dana na praksu na Kraljevac, istražuju područje, jer u ovom prirodnom dobru nisu svi segmenti dovoljno istraženi za ovo kratko vreme otkako je proglašen rezervatom.

 

0b kraljevac

 Fotografija: Mario Besu

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(15 glasova)

Komentari  

0 #1 SRDJAN STAMENOVIC 09-09-2016 16:10
OVAKA LEPOTA U ITALIJI NEPOSTOJI. :lol: :lol: :lol:
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00