četvrtak, 30. jun 2016.  13:12h
Pročitano 1943 puta

Prijem studenata na letnjoj praksi

Prijem za studente koji će obavljati studentsku letnju praksu organizovan je danas u Maloj Sali Gradske uprave Pančevo.

Studente je pozdravio član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković Studente je pozdravio član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković Pančevo.MOJKraj.rs

Studente je pozdravio član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković, koji im je poručio da narednih mesec dana budu vredni i uspešni, kao što su i na studijama.

Bitno je da se vi sutra javite svojim poslodavcima i da nakon mesec dana kad vas obaveste da je to uspešno obavljeno, da budete pohvaljeni od strane poslodavaca, da bi sledeće godine mogao neko drugi da učestvuje, a vas očekuje, naročito one koji završavaju ove godine, da sledeće godine budete u programu stručne prakse, u kom fakultetski obrazovani mesečno dobijaju 20.000 dinara i obavljaju stručnu praksu od 6 do 12 meseci, u zavisnosti od polaganja stručnog ispita. Ovih 10.000 nisu velika sredstva, potrošite ih onako kako smatrate da je najbolje, u avgustu se lepo odmorite, a u septembru ponovo uzmite knjigu i radite ono za šta ste se opredelili, rekao je Čučković.

 

IMG 20160630 111156

 

Studentska letnja praksa namenjena je studentima osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija na fakultetima i visokim strukovnim školama u Republici Srbiji i omogućava studentima jednomesečnu praktičnu obuku kod poslodavaca tokom jula i mesečnu novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara tokom trajanja prakse.

Milenko Čučković podseća da se na osnovu Lokalnog akcionog plana grada Pančeva, svake godine sprovodi projekat “Studentska letnja praksa”. Želeći da omogući studentima da ono što uče na fakultetima primene i u praksi, ove godine grad je izdvojio pet miliona dinara. 

Oni dolaze i praktično se osposobljavaju za nešto što grad inače radi, a to smo imali pre par dana potpisivanje stručne prakse sa pripravnicima koji će kasnije, nadam se, od ovih studenata potpisati sledeće godine sa gradom gde će oni obavljati i pripravnički staž i stručnu praksu na teret grada, kazao je Čučković.

Na Javni poziv studentima za učešće u meri „Studentska letnja praksa“ za 2016. godinu prijavio se 61 student, a u ovoj meri u okviru Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Pančeva učestvovaće 45 studenata koji su ispunili tražene uslove predviđene javnim pozivom.

 

IMG 20160630 111123

 

Jedna od studentkinja je Vladana Turkulj, koja je na specijalističkim studijama na Visoko turističkoj školi, gde je prethodno diplomirala Ekonomiju i turizam. Ona je počela da obavlja stručnu praksu u Turističkoj organizaciji Pančevo, a dalji planovi nakon ove prakse i studija su joj da nađe zaposlenje u struci, ukoliko je moguće u Pančevu.

Utisci sa prvih dana prakse su veoma pozitivni, posebna pohvala za Turističku organizaciju Pančeva, koja se mnogo trudi oko manifestacija u gradu, jer Pančevo ima mnogo toga da pruži, a oni se dosta zalažu za mlade, jer ko će bolje da prikaže naš grad u pozitivnom svetlu, ako ne mladi koji su zagriženi, ambiciozni i voljni da tako nešto urade, kaže Turkulj.

Jedna od najboljih studentkinja Eleonora Škrpan koja posle završenog Filozofskog fakulteta studira na Pravnom fakultetu, ima sve desetke i prijavila se za letnju stručnu praksu u Gradskoj stambenoj agenciji. 

Saznaću sutra šta me sve čeka, ali očekujem da će biti zanimljivo i da će biti posla, rekla je ona. 

Milovan Čavka je student Filozofskog fakulteta koji se prijavio na praksu jer želi da steknem više iskustva, zato što smatra da mladi tokom studiranja nemaju dovoljno prakse.

Radiću u Narodnom muzeju, još ih nisam kontaktirao, ići ću danas da se informišem šta bi tamo trebalo da radim u narednih mesec dana, kazao je Čavka.

IMG 20160630 111020

 

Poslodavci koji su na raspolaganju za obavljanje „Studentske letnje prakse“ su: JP Gradska stambena agencija Pančevo, Dom kulture „25. maj“ Dolovo, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“ Pančevo, JP „Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva“ Pančevo, Narodni muzej Pančevo, O.Š. „Olga Petrov“ Banatski Brestovac, Vrtić „Snežana“, Kačarevo, Crveni krst Pančevo i Turistička organizacija Pančevo, a studenti su imali mogućnost i da sami predlože drugog poslodavca sa teritorije grada Pančeva kod koga bi želeli da obave studentsku praksu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00