utorak, 28. jun 2016.  12:28h
Pročitano 5313 puta

Sedam decenija od kolonizacije Mramorka

Selo Mramorak dobar je primer zajednice u kojoj već decenijama zajedno živi više nacija. Najbrojniji su Srbi i Rumuni, a većina Srba vodi poreklo od kolonista koji su se pre sedam decenija doselili u Mramorak.

Mramorak danas broji nešto manje od 3.000 stanovnika od kojih je oko 70 procenata upravo poreklom iz Raške oblasti i potkopaoničkih Opština Brus, Blace i Medveđa, odakle su se njihovi preci počev od 1946. godine doseljavali Mramorak danas broji nešto manje od 3.000 stanovnika od kojih je oko 70 procenata upravo poreklom iz Raške oblasti i potkopaoničkih Opština Brus, Blace i Medveđa, odakle su se njihovi preci počev od 1946. godine doseljavali N.R.

Ovo mesto danas broji nešto manje od 3.000 stanovnika od kojih je oko 70 procenata upravo poreklom iz Raške oblasti i potkopaoničkih Opština Brus, Blace i Medveđa, odakle su se njihovi preci počev od 1946. godine doseljavali.

 

MRAMORAK 5

 

Danas u mestu živi osamdesetak autentičnih kolonista, a oni i potomci doseljenika uz podršku lokalne mesne zajednice i zavičajnog udruženja „Stari Ras” upriličili su proslavu sedamdesetogodišnjice od kolonizacije.

U godini jubileja sva dešavanja imaće i sećanje na ovaj događaj, ali je centralna proslava organizovana od 17. do 19. juna. 

 

MRAMORAK 4

 

U goste Mramorčanima došli su KUD „Brčko” iz istoimenog bosanskog grada, Savez Srba „Stara Moldava” iz Rumunije, Kud „Jeleče” iz Beograda, koji su svojim nastupima uveličali manifestaciju, kao i udruženja Prijepoljaca iz Beograda i Novog Sada i udruženje Pribojaca iz Beograda.

 

MRAMORAK 3

 

Prvog dana proslave u petak, 17. juna upriličeno je književno veče i izložba starih predmeta i fotografija. 

U subotu, 18. juna organizovan je turnir u malom fudbalu. 

 

MRAMORAK 2

 

Nedelja, 19. jun bila je i seosko-crkvena slava pa je započeta zajedničkom litijom iz srpske pravoslavne crkve u kojoj je učestvovovao i rumunski deo stanovnika. Istog dana upriličena je i svečana akadamija uz nastupe pomenutih gostiju i KUD-a „Mramorak” kao i prikazivanje filma o Mramorku sa akcentom na kolonizaciju.

Druženje uz evociranje uspomenna nastavljeno je u obližnjem odmaralištu na Čardaku u Deliblatskoj peščari.

 

MRAMORAK 6

 

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00