petak, 24. jun 2016.  18:34h
Pročitano 1212 puta

Uručene nagrade najboljima na konkursu "Zavisnost na ignore" (FOTO)

Zavod za javno zdravlje Pančevo danas je uručio nagrade za najbolji kratki film i edukativni poster, najaktivnije škole i pojedince na konkursu organizovanom povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

U nagradnom konkursu na temu prevencije bolesti zavisnosti učestvovalo je oko 500 učenika i nastavnika-mentora iz 15 osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Vojvodine U nagradnom konkursu na temu prevencije bolesti zavisnosti učestvovalo je oko 500 učenika i nastavnika-mentora iz 15 osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Vojvodine Pančevo.MOJKraj.rs

Reč je o konkursu “Zavisnost na ignore!” koji realizuje Zavod za javno zdravlje Pančevo pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine. 

U nagradnom konkursu na temu prevencije bolesti zavisnosti (droga, alkohol, kocka, pušenje, internet) učestvovalo je oko 500 učenika i nastavnika-mentora iz 15 osnovnih i srednjih škola sa teritorije cele Vojvodine. 

Najbolji likovni rad je nacrtao Adam Toldi, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Majšanski put“ iz Subotice. 

U kategoriji filmova, prvo mesto je osvojila ekipa osnovne škole iz Crvenke, koja je ujedno bila i najaktivnija obrazovna ustanova na konkursu. 

Škola je nagrađena lap topom, a učenicima su kao poklon uručeni tableti. 

Pratioci Fejsbuk stranice “Zavisnost na ignore” svojim glasovima za najbolji video proglasili su film učenika OŠ “Bora Radić” iz Bavaništa.

 

0 deca iz bavanista

 

Jelena Simičić, jedna od autorki filma, kaže da su se ona i njeni drugovi bavili temom zavisnosti od interneta.

U filmu prikazujemo kako su drugovi iz razreda pomogli svom drugu da se reši zavisnosti od interneta tako što su ga izveli u park. Onda mu je drugarica pomogla da nauči za pismeni iz engleskog i dobio je peticu. Posle toga je ređe išao na internet, kaže Simičić.

Dušica Trbojević, jedna od autorki nagrađenog filma kaže da su se trudili da pokažu u filmu kako mogu da se bore protiv zavisnosti na internetu.

Deca koja su stalno na kompjuteru nemaju s kim da se druže, i da podele svoje probleme. Zatvaraju se u sebe, što je loše za njih, rekle je Dušica Trbojević, jedna od autorki nagrađenog filma.

Srednja Tehnička škola “23. maj” iz Pančeva proglašena je najaktivnijom školom, a kao nagradu dobili su fotoaparat.

Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Pančevu kaže da su đaci ponudili dobre teme i dopalo joj se što su osnovci bili kategorični da ne treba konzumirati drogu, alkohol, kocku. 

To je njihov stav, a da li će takvo biti i njihovo ponašanje, to ćemo videti. Srednjoškolci su kroz radove razmišljali o tome kako se odupreti tim izazovima, jer je to već vreme kada im se takve stvari nude. Mislim da smo podigli znanje o bolestima zavisnosti među učenicima i zadovoljni smo komunikacijom koju smo ostvarili s njima, pre svega preko fejsbuk stranice, rekla je dr Lazić.

Projekat “Zavisnost na ignore” će se sprovoditi do kraja godine, kroz predavanja i komunikaciju sa učenicima.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00