petak, 24. jun 2016.  17:18h
Pročitano 3014 puta

“Banatska magistrala” prioritet Pokrajine

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić izjavio je danas da je javna prezentacija prostornog plana posebne namene za koridor saobraćajnica na pravcu puta M-24, odnosno na Banatskoj magistrali - prvi formalni zakonski korak u realizaciji projekata koji ima nemerljiv značaj za AP Vojvodinu i Republiku Srbiju.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić http://vojvodina.gov.rs/

Banatska magistrala jeste jedan od prioriteta nove Pokrajinske vlade. Reč je o pravcu koji kreće od Dunava, odnosno Kovina, spaja Pančevo, Zrenjanin i Kikindu i potom se nastavlja prema Čoki. Desni krak magistrale ide prema Mađarskoj na Đalu, a drugi krak se nastavlja preko Sente na autoput E 75, odnosno autoput Beograd-Budimpešta, rekao je Vladimir Galić.   

Sekretar Galić je dodao da je značaj Banatske magistrale nemerljiv, jer spaja interregionalno Banat, koji je slabo infrastrukturno povezan sa jedne strane i daje mogućnosti za razvoj privrede u tom delu AP Vojvodine i Republike Srbije.

Nakon javne prezentacije i javnog uvida do koji traje do 15. jula, sledeći korak jeste  usvajanje ovog dokumenta u Skupštini AP Vojvodine, zatim sledi izrada idejnog projekata i dobijanje građevinskih dozvola. Potrudićemo se da ta procedura bude što brža, zbog toga što je Banatska magistrala na prostornom delu puta M-24, tačnije samo malim delom skreće sa već postojeće trase puta, tako da neće biti većih zahteva za eksproprijaciju i taj postupak će ići brže, rekao je sekretar Galić.

0 banatska magistrala 1

 

Nacrt Prostornog plana područja posebne namene mreže koridora saobraćajne infrastrukture na osnovnom pravcu državnog puta prvog reda broj 24 - Subotica- Zrenjanin - Kovin – Banatska magistrala i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene mreže koridora saobraćajne infrastrukture na osnovnom pravcu državnog puta prvog reda broj 24 - Subotica- Zrenjanin - Kovin na životnu sredinu, predstavljeni su Skupštini AP Vojvodine. 

Osnovni razlog za izradu i donošenje ovog strateškog dokumenta jeste stvaranje uslova za realizaciju nacionalnih, regionalnih i lokalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture u obuhvatu Prostornog plana na principima održivog razvoja, navodi se na sajtu pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

 

0 banatska magistrala 3

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00