petak, 17. jun 2016.  21:19h
Pročitano 1212 puta

Stručnjaci iz Japana održaće ekološke radionice u Pančevu

U okviru realizacije projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji“', koji se sprovodi na osnovu  sporazuma sklopljenog između Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), Hemijskog  fakulteta Univerziteta u Beogradu, Udruženja za unapređenje životne sredine iz Hjoga i Grada Pančeva iz 2014. godine, u Pančevu će od 20. do 22. juna boraviti stručnjaci iz Japana.

Profesor Takeshi Nakano prilikom poslednje posete Pančevu pre nekoliko meseci Profesor Takeshi Nakano prilikom poslednje posete Pančevu pre nekoliko meseci Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

U sklopu trodnevne posete predviđeno je održavanje radionice u Gradskoj upravi, otvoreni  čas – radionica na brodu za studente Hemijskog fakulteta, pančevačke srednjoškolce i učenike iz Futoga, a poslednjeg dana će delegacija iz Japana obići kompleks HIP Petrohemije i park prirode „Ponjavica“. 

Prvog dana, u ponedeljak 20. juna u 10 sati biće organizovana radionica u Maloj sali Gradske uprave - ''Značaj hemije životne sredine u proizvodnji zdrave hrane''. Radionicu će otvariti Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine. 

Na radionici će biti predstavljene sledeće prezentacije:
1.„Ekologija i zdravlje ljudi” (prim. dr Radmila Jovanović, Zavod za javno zdravlje Pančevo)
2. Predavanje iz oblasti dugotrajnih zagađujućih materija (Prof. dr Takeshi NAKANO, Osaka University and Hyogo Environmental Advancement Association)
3. Aktivnosti Hjogo Prefekture u oblasti hemijskih supstanci koje nisu obuhvaćene zakonskom regulativom ( dr R. YOSHIKI, Hyogo Prefectural Institute of Environmental Sciences )
4. Studija slučaja za edukaciju u oblasti ekologije (Mr. HINO, Hyogo Hands-on Ecology Center, Japan)
5. „Zbrinjavanje otpada od pesticida” (Maja Sudimac, str. saradnik Instituta „Tamiš” Pančevo)

Poziv za radionicu je upućen profesorima srednjih škola, operaterima JIZ, Zavodu za javno zdravlje Pančevo i Institutu Tamiš Pančevo i stručnim službama Gradske uprave grada Pančeva. Radionici će prisustvovati Vladimir Beškoski, koordinator za sprovođenje projekta u Srbiji, prof. Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu  i saradnici na projektu.  

Drugog dana, u utorak, 21. juna u 11 sati će početi otvoreni čas - radionica na brodu za studente i srednjoškolce sa temama ''Mogući izvora zagađenja medija životne sredine i načini sanacije prirodnih resursa''.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00