utorak, 14. jun 2016.  18:00h
Pročitano 2268 puta

Nastavlja se rad Savetovališta za decu i mlade

Besplatno Savetovalište za decu i mlade u Pančevu pokrenuto je pre četiri godine kao projektna aktivnost Doma za decu “Spomenak”, a rad je nastavljen i ove godine zahvaljujući Gradskoj upravi Pančevo.

Jelisavka Milošević, defektološkinja je deo stručnog tima koji radi u Savetovalištu za decu i mlade Jelisavka Milošević, defektološkinja je deo stručnog tima koji radi u Savetovalištu za decu i mlade Pančevo.MOJKraj.rs

Savetovalište je od maja nastavilo da pruža svoje usluge zahvaljujući projektu “Ojačaj sebe, predupredi grešku 4” sufinansiranom na konkursu lokalne samouprave.

Jelisavka Milošević, defektološkinja i saradnica na projektu kaže da su odmah u maju počeli da rade sa starim korisnicima i da imaju pun kapacitet.

Na osnovu do sada postignutih rezultata i na ovogodišnjem konkursu Grada Pančeva podržan je nastavak ovog projekta. Nama je cilj da postanemo stalna usluga, ali u međuvremenu, dok se ne steknu uslovi za to, nastojimo da bar na ovakav način budemo tu za decu i njihove roditelje, jer se deci pruža pomoć u učenju, a imaju mogućnost da koriste i psihološku podršku, objašnjava Milošević.

U okviru ovog programa od maja do kraja oktobra funkcioniše Savetovalište za decu i mlade, koje je namenjeno đacima osnovnih škola i srednjoškolcima od 7 do 18 godina, s poremećajima u ponašanju.

Spustili smo starosnu granicu dece s kojom radimo, jer se pokazalo da su efekti značajno bolji i uspešnije se radi s mlađom decom. Imamo roditelja koji nam se javljaju i zbog problema s decom u predškolskom uzrastu, ali za sada nemamo uslova za rad sa njima. Nastavljamo da radimo i sa korisnicima s kojima smo radili i pre tri godine, neki od njih i dalje dolaze. Dalji rad znači i njima i njihovim roditeljima, jer tako održavamo postignute rezultate, priča Jelisavka Milošević.

Stručni tim Savetovališta čine specijalni pedagog, defektolog i psiholog Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja “Spomenak” i oni tri puta nedeljno u prostorijama ove ustanove pružaju podršku školarcima i adolescentima u rešavanju razvojnih problema karakterističnih za školski uzrast. Takva podrška dosta znači i školama i oni su značajni posrednici između roditelja i Savetovališta.

Novina je da je ove godine ostvarena dobra saradnja s OŠ “Vuk Karadžić” iz Starčeva, škola nam je poslala nekoliko dece i roditelja. Drago nam je da i roditelji rado pristaju da dođu na intervju, jer uspeh našeg rada zavisi i od uključivanja svih ostalih članova porodice. Tradicionalno imamo dobre odnose sa školom “Braca Petrov” takođe, kaže Milošević.

Savetovalište za decu i mlade radiće do kraja oktobra, ponedeljkom, sredom i petkom od 16 do 18 časova, u Kneza Mihajla Obrenovića 6 u Pančevu. 
Više informacija o radu Savetovališta možete dobiti i telefonom na broj
064-838-6269.

Jelisavka Milošević kaže da su ove godine odlučili da naprave i korak više i da organizuju tribine na kojima se u razgovoru s decom poboljšavaju njihove socijalne veštine. Prva takva tribina za učenike šestih, sedmih i osmih razreda već je održana u OŠ “Braca Petrov” u Pančevu, a planirane su još dve u septembru.

U dogovoru sa školama ćemo odrediti temu, da li će to opet biti učenje socijalnih veština, možda ćemo pričati o neželjenoj trudnoći, zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, u suštini glavna ideja je da ih informišemo, ali i podržimo i važno nam je da to budu interaktivni susreti s mladima, objasnila je ona.

Iako se školska godina završava, u Savetovalištu će biti organizovana dežurstva kako bi bili na raspolaganju onima kojima je ovakva usluga potrebna. Neki od simptoma koji su znaci da bi trebalo potražiti stručnu pomoć jesu problem u učenju, kao i problem s vršnjacima, pre svega loš odnos s njima, jer to vremenom dovodi i do sukoba u kućnom ambijentu.

Koordinatorka projekta je Tanja Lukić Apt, direktorka Doma Spomenak.

Projekat “Ojačaj sebe, predupredi grešku 4” podržan je na konkursu za socijalne usluge Grada Pančeva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(9 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00