sreda, 8. jun 2016.  14:36h
Pročitano 3677 puta

Od danas upravni postupci bez suvišne dokumentacije i izvoda

Gradska uprava Pančevo obaveštava građanke i građane Pančeva da od srede, 8. juna počinju da se primenjuju članovi 9, 103. i 209. Zakona o opštem upravnom postupku (Službeni glasnik RS“ br. 18/2016), koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija koje vode organi i organizacije.

Od danas upravni postupci bez suvišne dokumentacije i izvoda Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Cilj primene ovih članova Zakona je da se upravni postupak vodi bez odugovlačenja, uz smanjenje troškova za stranke u postupku, kao i da se broj dokumenata koje stranka treba da priloži uz zahtev za pokretanje upravnog postupka smanji.

Gradska uprava grada Pančeva i drugi organi i organizacije koji vode službene evidencije dužni su da po službenoj dužnosti obave uvid, pribavljaju i obrađuju podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, a koji su neophodni za odlučivanje u postupku. 

Ukoliko tu službenu evidenciju vodi neki drugi organ, onaj koji vodi postupak te podatke traži hitno, a organ koji vodi evidenciju je dužan da mu dostavi podatke u roku od 15 dana.

Podatke iz svih evidencija službenici mogu da pribave na više načina - elektronskim uvidom, fizičkim uvidom u evidenciju ili na upit.

Zakonom je navedeno da podatke razmenjuju zaposleni po službenoj dužnosti besplatno, a stranka ukoliko želi, može dati izjavu da će pribaviti sve ili pojedine podatke sama (i tada plaća taksu), ali tada i dalje ostaje obaveza organa da prikupi podatke koji nedostaju, navodi se u saopštenju Gradske uprave Pančevo.

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00