utorak, 31. maj 2016.  13:39h
Pročitano 1799 puta

Organizovani obilazak „Vajfertove rute” uz turističkog vodiča

Prvi organizovani obilazak proširene “Vajfertove rute” biće organizovan za sve zainteresovane građanke i građane u subotu, 4. juna u 11 sati, a okupljanje je ispred novih prostorija Turističke organizacije Pančevo (kod nekadašnjeg restorana "Snežana").

Prvi organizovani obilazak proširene “Vajfertove rute” biće organizovan za sve zainteresovane građanke i građane u subotu, 4. juna u 11 sati Prvi organizovani obilazak proširene “Vajfertove rute” biće organizovan za sve zainteresovane građanke i građane u subotu, 4. juna u 11 sati Pančevo.MOJKraj.rs

Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančevo podsetio je da je “Vajfertova ruta” nastala prošle godine kao novi turistički proizvod nakon manifestacije “Dani Vajferta”, a s obzirom da su od ove godine u program Manifestacije uvrštene i znamenite ličnosti Pančeva iz vremena Đorđa Vajferta, i sama turistička ruta je dopunjena novim sadržajima.

Svi koji su do sada imali prilike da se više informišu o životu i radu Vajferta ostaju impresionirani onim što vide i čuju ovde u Pančevu. Pozivam građane da dođu u subotu, 4. juna u 11 sati ispred Turističke organizacije na besplatni prvi zvanični obilazak nove rute. Biće to prilika da se Pančevke i Pančevci upoznaju s likom i delom Đorđa Vajferta, tako što će svoj obilazak grada započeti od Vajfertove rodne kuće koja se nalazi u sklopu stare pivare, rekao je Rovčanin.

Druga tačka u ruti je Vajfertova pivara, a nova tačka je rodna kuća Olge Smederevac čiji je humanitarni rad obeležio društveni život Pančeva između dva svetska rata i u čijem je salonu boravio i sam Vajfert.

 

IMG 20160531 110635

 

Naredna destinacija je Hram Preobraženja Gospodnjeg, jer se u njemu nalazi čuveni ikonostas slikara Uroša Predića, još jednog Vajfertovog savremenika, nakon čega će posetioci obići zgradu Magistrata (odnosno današnji Narodni muzej) kako bi se detaljnije upoznali sa radovima Uroša Predića koji su u vlasništvu Muzeja i Olgom Smederevac čiji legat je testamentom zaveštan ovoj kulturnoj pančevačkoj ustanovi.

Dalje “Vajfertova ruta” vodi do Slavine, zgrade u kojoj je 1916. godine porodica Vajfert otvorila fabriku za pravljenje veštačkog leda, zatim do Crkve svete Ane u naselju Tesla koju su Đorđe i Marija Vajfert podigli kao svoju zadužbinu povodom 50 godina braka i zlatne svadbe koju su proslavili u Pančevu.

Đorđe Vajfert je sahranjen 15. januara 1937. godine u porodičnoj grobnici koja se nalazi u sklopu Rimokatoličkog groblja, i to je mesto gde se “Vajfertova ruta” završava.

 

Vajfertova ruta 2016 1024x716

 

Osam lokacija u okviru nove “Vajfertove rute” su na neki način povezana sa slavnim industrijalcem i dobrotvorom Đorđem Vajfertom.

Ovaj turistički obilazak organizuje se u okviru pratećeg programa manifestacije “Dani Vajferta”, u susret centralnom programu 10. i 11. juna.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00