subota, 28. maj 2016.  08:45h
Pročitano 2529 puta

Licenciranje radionice “Panonki”

U prostorijama udruženja građana "Panonke" u Domu omladine privodi se kraju projekat licenciranja njihove radionice i zaštite kulturnog dobra "Banatska šara Jovanke Poznanov", podržanom na konkursu Grada Pančeva.

Sertifikati novim edukatorkama biće uručeni članicama "Panonki" na izložbi 7. juna u novim prostorijama Turističke organizacije Pančevo Sertifikati novim edukatorkama biće uručeni članicama "Panonki" na izložbi 7. juna u novim prostorijama Turističke organizacije Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs

Nakon raspisanog Javnog konkursa za finansiranje projekata očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa kroz razvoj proizvodnje tradicionalnih rukotvorina, Komisija za sprovođenje Javnog konkursa je predložila Gradonačelniku grada Pančeva da odobri izbor i finansiranje projekta Udruženja građana ''Panonke'' pod nazivom: Licenciranje radionice ''Panonke'', koji će se sprovoditi u pratnerstvu sa “Etno mrežom” po čijim će se standardima održavati radionica.

Jadranka Dimitrijevski, članica “Panonki” je podsetila da je ugovor između grada Pančeva i Udruženja građana ''Panonke'' sklopljen 28. septembra 2015. godine. Projektom je predviđeno dobijanje licence radionice za izradu tradicionalnih rukotvorina, opremanje prostora, nabavka materijala i opreme za rad, obuka za necanje, izrada rukotvorina uz mentorstvo, pokretanje postupka za nominovanje ''Banatske šare Jovanke Poznanov'' za Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, organizovanje izložbe kao i marketinške i promotivne aktivnosti.

 

jadranka dimitrijevska

 

Licencirana radionica za izradu rukotvorina doprinosi očuvanju i revitalizaciji starih, autentičnih i tradicionalnih tehnika izrade rukotvorina i uspostavljanju standarda u njihovoj proizvodnji, ekonomskom osnaživanju i samozapošljavanju žena i mladih i obogaćivanju turističke ponude grada Pančeva, kaže Jadranka Dimitrijevska.

Ona je ujedno i jedna od edukatorki za pustovanje, a na putu do dobijanja licence bilo je potrebno zadovoljiti sve zahteve “Etno mreže” koji su se odnosili na određenu vrstu materijala, prostora u kojem bi se radionice obavljale i izrada radova za koje oni smatraju da su neophodni da bi se savladala tehnika i dobili određeni sertifikat.

Konkretno, radile smo proizvode od valjane vune, pustovanje vune, koji se razlikuju po veličini, obliku i težini, od najjednostavnijih delova do najkomplikovanijih. Najjednostavnije su male kugle koje mogu da se koriste za ogrlice i razne ukrasne predmete, zatim velike kugle koje su za masažu i antistres kugle, zatim razni podmetači, mali i veći, torbe, male tašne, sedalice za stolice… Završni rad je izrada jednog podmetača čija izrada zahteva veliko vreme i izuzetnu preciznost, objasnila je Jadranka Dimitrijevska.

 

0 nada lukac

 

Kako nam je rekla Nada Lukač, edukatorka za nec, jedna od tehnika jeste tehnika necane čipke, stara čipkarska tehnika koja na našem prostoru izumire.

Učili smo necovanje, tradicionalnu tehniku u kojoj su nekada rađene naše najlepše čipke, a glavni motiv nam je bila banatska šara. Ove čipke mogu biti ukrasi za sve naše proizvode koje pravimo, a moći ćete da ih vidite i na izložbi završnih radova u Turističkoj agenciji Pančevo, kaže Nada Lukač.

Miroslava Vukomanović, edukatorka za tkanje, kaže da su one sada osposobljene da u okviru grupe, kada postoje zainteresovani, drže radionice i prenose znanje o ovim tradicionalnim tehnikama, što je i prioritet Udruženja “Panonke”.

 

nada lukac i miroslava vukomanovic

 

Mene tkanje ispunjava i prezadovoljna sam time što kad radim svoju pozitivnu energiju prenosim na proizvod koji radim, a time želim da tu pozitivnu energiju prenesem i na onoga ko će taj proizvod nositi, kaže ona. 

Inače, za dobijanje licence svaka radionica je morala da ispuni svoj zadati plan i program, zadat od strane “Etno mreže”, jer su oni jedini merodavni za izdavanje licence.

Mi u tkanju smo imali da uradimo sve početnice u svim tehnikama tkanja, da iz tradicionalnih tehnika uradimo klečenu tehniku, koja je jedna od najzahtevnijih i radi se vunom, na zadatu “Banatsku šaru Jovanke Poznanov”. To je bio glavni motiv na našim klečenim proizvodima. Od tradicionalnih tehnika bilo je potrebno da uradimo i tkanicu (pojas iz narodne nošnje) na zadatu dužinu i širinu. Sve početnice smo morale da uradimo u svim tehnikama tkanja: u platnu, keperu, ripsu, objasnila je Miroslava.

 

katarina mandic

 

Katarina Mandić je podsetila da je jedan od projektnih zadataka bio pokretanje postupka zaštite kulturnog dobra "Banatska šara Jovanke Poznanov”.

Osmislili smo da svaki naš završni rad ima šaru sa banatskog ćilima što je nama bila inspiracija svih ovih godina. Nazvali smo je Banatska šara Jovanke Poznanov. Jedna od projektnih aktivnosti je bilo pokretanje postupka za zaštitu Banatske šare Jovanke Poznanov i upis u nematerijalnu kulturnu baštinu. Taj proces smo započeli, ali on dugo traje, ali želja nam je da naši budući proizvodi imaju šaru s geografskim poreklom iz Pančeva, rekla je Katarina Mandić.

U okviru projekta Licenciranja radionice “Panonki” sertifikate za edukatorke dobilo je 13 polaznica, a sertifikati će im biti uručeni na svečanom otvaranju izložbe 7. juna u novim prostorijama Turističke organizacije Pančevo.

 

panonke tkanje

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00