petak, 27. maj 2016.  15:26h
Pročitano 998 puta

Obeleženo 70 godina časopisa za decu na rumunskom “Bucuria copiilor”

Novinsko-izdavačka ustanova na rumunskom jeziku „Libertatea”, čiji je osnivač Savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji, obeležava danas 71 godinu postojanja i 70 godina časopisa za decu “Bucuria copiilor”

Danas je obeleženo i 70 godina od objavljivanja prvog broja časopisa za decu “Bucuria copiilor” Danas je obeleženo i 70 godina od objavljivanja prvog broja časopisa za decu “Bucuria copiilor” Pančevo.MOJKraj.rs

Tokom tog perioda, u nedeljniku „Libertatea” objavljeno je hiljade članaka, a stotine novinara je ostavilo trag, kako rumunska nacionalna manjina ne bi nestala u magli zaborava. Danas u ovom mediju radi 19 medijskih radnika.

Niku Čobanu, direktor NIU „Libertatea” kaže da ova medijska kuća današnji rođendan dočekuje u uslovima punim strepnje jer tranzicija dugo traje.

Još uvek smo pod uticajem onoga što se zovu promene. S jedne strane, jedva smo preživeli onaj period kada se insistiralo na privatizaciji medija što bi za nas značilo potpuni krah. S druge strane, sada strepimo i zbog racionalizacije o kojoj se govori. Nama je određen broj od 20 zaposlenih, a ta brojka za nas nije dovoljna. U poslednjih godinu dana 9 ljudi je otišlo u penziju, a nije zaposlen nijedan novi radnik, kaže Čobanu.

 

Niku Čobanu direktor NIU Libertatea

 

On je istakao da je tokom duge istorije izlaženja lista bilo i perioda kada je nedeljnik izlazio na četiri stranice, pa se lagano povećavao broj, a danas izlazi na 24 strane u tiražu od 2.500 primeraka, ali je dostupan i na internetu.

„Libertatea” ima i druga izdanja, poput časopisa za decu, za mlade, za kulturu, a bave se i izdavačkom delatnošću.

Danas je obeleženo i 70 godina od objavljivanja prvog broja časopisa za decu “Bucuria copiilor”.

Veoma je značajno što smo uspeli da sačuvamo časopis za decu, jer time naša deca imaju prostor za kompletno stvaralaštvo na rumunskom jeziku. U njemu imate i književno i likovno stvaralaštvo i jako je bitno za decu da imaju mogućnost da se izražavaju na svom jeziku. Eto, mi kao Rumuni imamo tu mogućnost i zadovoljni smo što je to tradicija duga 7 decenija, kaže Čobanu.

 

0 Libertatea ulaz

 

NIU „Libertatea” je danas jedna od najbitnijih institucija za očuvanje identiteta Rumuna u Srbiji. Prvi broj nedeljnika na rumunskom jeziku pod nazivom „Libertatea“, što u prevodu znači „sloboda“, izašao je iz štampe na četiri strane i u tiražu od 1.800 primeraka davne 1945. godine, 27. maja u Vršcu, a urednik je bio Vasko Popa. Sedište nedeljnika preseljeno je u Pančevo 1962. godine i danas ove novine izlaze na 24 strane u tiražu od 2.500 primeraka.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00