četvrtak, 26. maj 2016.  14:32h
Pročitano 3158 puta

Učenici OŠ “Vasa Živković” na radionici “Panonki”

Grupa učenika Osnovne škole “Vasa Živković” iz Pančeva svakog četvrtka poslednjih deset nedelja u prostorijama koje koristi Udruženje građana “Panonke” uči o osnovama pustovanja, veza i tkanja.

Svakog četvrtka, poslednjih 10 nedelja, učenici Vasine škole savladavaju tradicionalne tehnike pustovanja, neca i tkanja Svakog četvrtka, poslednjih 10 nedelja, učenici Vasine škole savladavaju tradicionalne tehnike pustovanja, neca i tkanja Pančevo.MOJKraj.rs

Anita Jovanović i Vladana Nikolić, učenice petog razreda Vasine škole su redovne na radionicama i kažu da im je to veoma zanimljivo.

Trenutno radim tkanje na ramu. Kada sam prvi put došla na čas nisam ništa znala o tkanju. Prvo smo radili pustovanje vunom, pa vez a sada tkanje. Puno smo naučili i ne mogu da odlučim da li mi se više sviđa vez ili tkanje.

 

1 anita jovanović i vladana nikolic

 

Vladana Nikolić kaže da ranije nije čula ni za pustovanje ni za vez, a sada je naučila i da tka i da veze i da pustuje vunu.

Najviše mi se sviđa tkanje. Od ovih materijala možemo posle da pravimo torbice, nesesere, futrole za mobilne telefone, ispričala nam je Vladana.

Miroslava Vukomanović, edukatorka za tkanje kaže da redovno dolazi grupa od petoro dece u kojoj je i jedan dečak, a koji su veoma zainteresovani za tradicionalne tehnike pustovanje, necovanje i tkanje.

Decu, kao početnike, učimo tkanju na ramu. Napravi se improvizovani mini razboj uz pomoć letvica i ekserčića i konca, nakon čega deca rade svoje prve radove u tkanju. Prvo su uradili paletu boja na papiru na osnovu kojih će zatim raditi vunicom svoj rad, kaže naša sagovornica.

 

1 radionica panonke

 

Kako Miroslava kaže, deca su bila radoznala da saznaju da li od svojih prvih radova mogu da naprave futrole za mobilni telefon ili neku tašnicu.

Od početka radionice sa decom, naučili smo ih osnovama pustovanja i veza. Veoma su zainteresovani i zanimljivo im je. Ovakav vid radionica i susreta s tradicionalnim tehnikama susreću se na poseban način i sa našom istorijom i našim korenima i tradicijom, ali i primenom svega ovoga u folkloru, kaže Miroslava.

Nakon ovog pilot projekta realno je očekivati da se od jeseni realizuje već postignut dogovor “Panonki” sa OŠ "Vasa Živković" o budućoj saradnji i obuci učenika nižih razreda koji kao izborni predment imaju narodnu tradiciju.

Radovi polaznika ove radionice biće izloženi i u prostorijama Turističke organizacije Pančevo, u okviru izložbe “Panonki” koja će biti otvorena 7. juna.

 

1 panonke radionica

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00