sreda, 25. maj 2016.  16:45h
Pročitano 4911 puta

Muzej pivarstva “Đorđe Vajfert” otvoren danas u Pančevu

U zgradi najstarije pivare na Balkanu podignutoj daleke 1722. godine, poznatijoj kao Vajfertova pivara, danas je otvoren Muzej pivarstva koji nosi ime nekadašnjeg guvernera Srbije, velikog industrijalca Đorđa Vajferta. 

U muzej je pretvoren samo jedan deo pivare, odnosno "kula" na pet spratova u kojoj se nalaze varionica i ostala postrojenja stara više od 100 godina U muzej je pretvoren samo jedan deo pivare, odnosno "kula" na pet spratova u kojoj se nalaze varionica i ostala postrojenja stara više od 100 godina S.J.

Muzej je svečano otvorio Aksel Ditman, ambasador Republike Nemačke, a među gostima i zvanicama prisutni su bili i ambasador Austrije Joanes Ajgner, predstavnik Austrijskog kulturnog foruma i direktor Banatskog muzeja iz Temišvara. Oni su obišli pogone ovog nekadašnjeg pivarskog giganta gde je proizvodnja piva počela davne 1722. godine.

Ovaj Muzej je dobar primer šta se dobije kada se ujedine češka receptura, bavarska tradicija i srpski sastojci u proizvodnji piva. Nedavno smo u Beogradu osnovali Nemačko – Srpsku privrednu komoru u kojoj su preduzeća koja aktivno rade na privrednom razvoju Srbije. Zajedno sa našim prijateljima u Austriji i Evropskoj uniji radimo na tome da Srbija bude članica EU, rekao je ambasador Ditman prilikom otvaranja Muzeja pivarstva.

0 kula pivare

 

U muzej je pretvoren samo jedan deo pivare, odnosno "kula" na pet spratova u kojoj se nalaze varionica i ostala postrojenja stara više od 100 godina, velike bačve za proizvodnju piva, a u Muzeju će jedna prostorija biti soba Đorđa Vajferta 

Imamo želju da do 2022. godine, kada se bude slavio jubilej 300 godina od podizanja pivare, čitav ovaj kompleks stare Vajfertove pivare revitalizujemo i osoposobimo za razne profitne i neprofitne sadržaje, kaže Siniša Janković iz udruženja građana "Muzej pivarstva Đorđe Vajfert" zaslužnog za otvaranje ovog muzeja a koje je pre samo godinu dana ovde otvorilo mini pivaru.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva kaže da je Muzej pivarstva veoma značajan za razvoj turističkih potencijala Pančeva.

Njegovim otvaranjem promovišemo vrednosti koje Pančevo ima. Nadamo se da ćemo kroz zajedničke projekte grada, udruženja građana i Evropskih fondova doći do značajnijih sredstava da ovaj Muzej poprimi oblik koji zaslužuje, istakao je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Od sutra Muzej pivarstva Đorđe Vajfert posetioci i zainteresovani će moći da posete svakog dana od 10 do 18 časova. 

 

IMAG1796

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00