ponedeljak, 23. maj 2016.  18:03h
Pročitano 2917 puta

Seoska slava u Dolovu u duhu tradicije i najmlađih

Dolovci su u nedelju, 22. maja proslavili svoju slavu - prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, ili letnjeg Svetog Nikolu kako u ovom mestu inače kažu.

Dolovci su u nedelju, 22. maja proslavili svoju slavu - prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, ili letnjeg Svetog Nikolu kako u ovom mestu inače kažu Dolovci su u nedelju, 22. maja proslavili svoju slavu - prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, ili letnjeg Svetog Nikolu kako u ovom mestu inače kažu N.R.

Proslava je bila u duhu tradicije, uz običaje i obrede koji su stari gotovo koliko i mesto, ali i sa nekim novinama u kojima su učestvovali oni najmlađi, koji će jednog dana nastaviti da proslavljaju Dane Dolova.

Sam dan slave počeo je u Maloj crkvi, gde je uz prisustvo parohijana iz celog sela i desetak sveštenika, upriličena molitva i rezanje slavskog kolača, a zatim je i nošena litija oko hrama. Svetom činu prisustvovali su i uveličali ga i dolovački Rumuni sa njihovim sveštenikom, koji su svoju slavu, takođe prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, obeležili dve nedelje ranije po Gregorijanskom kalendaru.

Nakon duhovnog obreda u crkvi, svetovni obred rezanja slavskog kolača upriličen je u sali mesne zajednice.

 

seoska slava 2016. 12

 

Pre toga ispred zgrade dolovačke uprave mališani iz KUD-a „Banatski vez” dali su svoj dorinos sa nekoliko odigranih koreografija.

Nakon ceremonijalnog dela proslava je preneta u domove meštana i na ulice, a najzanimljivije je bilo u samom centru sela koji je bio pravi mali raj za najmlađe. Ringišpili, automobili, tramboline, tobogani i razni drugi špileraji mamili su svojim veselim bojama a kolorit je upotpunjen tek kada su se sve te skalamerije ispunile mališanima. 

Tako je bilo sve do večernjih sati, kada je počeo provod za one malo starije pre svega u lokalnim kafićima a drušenje je trajalo do sitnih sati. 

 

seoska slava 2016. 16

 

U okviru obeležavanja slave ili takozvanih Dana Dolova karate klub „Dolovo” organizovao je u subotu, 21. maja turnir u osnovnoj školi uz učešće stotinak mladih karatista, dok je istog dana u Domu kulture započeo ciklus radiionica karikature koji će se nastaviti u subotu i nedelju 28. i 29. maja.

Program proslave slave završiće se na dolovačkom hipodrumu 5. juna kasačkim trkama.

 

seoska slava 2016. 10

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00