ponedeljak, 23. maj 2016.  11:54h
Pročitano 3886 puta

Sekelj kapija u Vojlovici čuva identitet Sekelj-Mađara

Sekelj-Mađari su u Vojlovicu, kao i u Ivanovo i Skorenovac, stigli 1883. godine pod teretom teškog života u Bukovini.

Detalj sa svečanog otvaranja Sekelj-kapije u Vojlovici u aprilu 2016. godine Detalj sa svečanog otvaranja Sekelj-kapije u Vojlovici u aprilu 2016. godine MKUD "Tamaši Aron"

Tih godina, raseljavali su se i u druga područja, sve do Kanade, ali i na prostore današnje južne Mađarske, gde se i nalazi gradić Bonjhad od14.000 stanovnika sa kojim je Pančevo zbratimljeno od pre nekoliko godina. Gde god su se naseljavali podizane su i Sekelj-kapije koje su deo kulturnog nasleđa i identiteta Sekelj Mađara.

I u Vojlovici, u Pančevu, od sredine aprila postavljena je Sekelj-kapija i krasiće ulaz Kulturno umetničkog društva “Tamaši Aron”, a kasnije i ulaz u etno kuću čija je izgradnja u planu.

Sekelj-kapija je do sada mogla da se vidi u Transilvaniji i u naseljima Mađarske gde žive Sekelj-Mađari. Izgradnju i postavljanje ovog spomenika kulture u Vojlovici omogućila je donacija mađarske Fondacije “Bethlen Gabor”, gde je kapija napravljena i izrezbarena.

Sekelj-kapija deli dvorište Društva „Tamaši Aron” i placa na kom će se nalaziti etno-kuća. Kapija je široka oko šest metara, a na njoj je tabla koja ima grb Pančeva i bukovinskih Sekelj-Mađara.

 

5 detalj sa sekelj kapije i na njoj grb panceva i sekelja

 

U Mađarskom Kulturno-umetničkom društvu „Tamaši Aron” kažu da za njih ovo predstavlja simbol postojanja Sekelj-Mađara na ovom prostoru i povezanosti sa domovinom njihovih predaka, odakle su krenuli davne 1883. godine.

Ilona Lečei, sekretarka MKUD “Tamaši Aron” kaže da mnogi pojedinci, članovi mađarske zajednice su požrtvovanim, dobrovoljnim radom i prilogom, u skladu sa svojom snagom i mogućnostima doprineli da budu veoma ponosni. 

To je snaga naše zajednice, ali i naša nada, da ćemo moći da nastavimo započet i ne baš lak zadatak, da iz donacije Mađarske podignemo Etno kuću bukovinskih Sekelj-Mađara. Cilj nam je da to bude mesto na kojem ćemo u budućnosti sakupiti predmete koji se za sada još čuvaju u porodicama, a koji čine naše kulturno nasleđe, rekla je Ilona Lečei.

Velelepna “Sekelj kapija” karakteristična je za domaćinstva u Transilvaniji. Rezbar koji je izradio Sekelj-kapiju Zoltan Embeli kaže da je bilo potrebno mnogo vremena i truda. Kapija je napravljena od drveta, a na njoj su urezani brojni simboli Sekelj-Mađara.

Sekelj-kapija je ukras sekelj-kuće, koju smatraju članom domaćinstva. Gazda iseče drvo u šumi i umesto nestalog života stvara novi, jer sekelj-kapija živi i učestvuje u svakodnevnoj životnoj borbi, postaje živa time što Sekelj udahne svoju dušu u nju dok je izrađuje i urezuje ime boga na njoj krasnim rukopisom. Kapija je ukras života, a život je sve što se dešava unutar kapije, objasnio je Embeli.

On je izrazio nadu da će ova kapija dosledno simbolizovati prijateljstvo između dve zajednice i da će postati ukras života vojlovačkih žitelja, ali i da bi ova kapija trebalo da širi vest da u Vojlovici žive ljudi koji poštuju svoje predake, kulturu i Boga svojih predaka.

 

1 sekelj kapija u Vojlovici

 

Kapiju su svečano, presecanjem vrpce, u aprilu otvorili Peter Silađi, predstavnik državnog sekretarijata za nacionalnu politiku i Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, nakon čega su je osveštali biskup Bela Halas i župnik Robert Paščik. Zoltan Embeli uručio je ključeve “Sekelj-kapije” predsedniku društva “Tamaši Aron“ Vilmošu Lečeiu. Program je završen izvedbom sekeljanske himne, nakon čega su gosti prošli kroz novu kapiju.

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00