petak, 20. maj 2016.  18:58h
Pročitano 3974 puta

Mobilni Planetarijum u Isidorinoj školi

Društvo astronoma Srbije je danas gostovalo u Osnovnoj školi Isidora Sekulić u Pančevu, gde je u fiskulturnoj Sali postavilo mobilni digitalni planetarijum.

Kroz mobilni digitalni planetarijum danas je prošlo oko 300 učenika OŠ Isidora Sekulić u Pančevu Kroz mobilni digitalni planetarijum danas je prošlo oko 300 učenika OŠ Isidora Sekulić u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Planetarijum je objekat ili samostalna ustanova za nastavu i popularizaciju astronomije koja poseduje planetarijumske projektore, ekran i salu. Planetarijum je najznačajnije nastavno i popularizatorsko sredstvo u astronomiji, a koristi se i za obuku u navigaciji.
Planetarijum se sastoji od kružne planetarijumske sale čiji je plafon u obliku poluloptastog ekrana. Na središtu dvorane nalazi se optičko-mehaničko-elektronski sistem projektora koji se takođe zove planetarijum. Oko projektora su sedišta postavljena u nekoliko koncentričnih krugova.

Društvo astronoma “Ruđer Bošković” i Društvo astronoma Srbije zajedno realizuju ovaj značajan obrazovni projekat. Mobilni planetarijum pripada Društvu astronoma Srbije, funkcioniše tako što se putuje po Srbiji, uglavnom po školama uz prethodni dogovor. 

Aleksandar Otašević, astrofizičar i jedan od predavača u Planetarijumu, kaže da je program mobilnog planetarijuma pogodan za sve uzraste i prilagođava se publici. 

Planetarijum je simulacija nebeskog svoda u prirodi, mogu da vide zvezde, prividno kretanje neba dnevno, mogu da posmatraju planete, kretanje planeta po nebu, može da se ide na pojedinačne planete, na njihove satelite, da se simulira kretanje satelita oko planeta, pokazuju se sazvežđa, asterizmi, objekti van Sunčevog sistema, magline, zvezdana jata, vangalaktički objekti, druge galaksije, galaktička jata, i tako dalje… Zatim, koordinatni sistemi, efekti svitanja, zamračivanja, prividne rotacije neba, objasnio je Otašević.

 

aleksandar otasevic

 

Mobilni planetarijum je, u zavisnosti od doba godine, i po nekoliko meseci na terenu. Kako kaže Otašević, rad je pomalo kampanjski i traje oko dva tri meseca na proleće i i dva tri meseca na jesen, a između su zimska i letnja pauza.

Posete su uglavnom usklađene sa školskom godinom i njihovim kalendarom, jer je najveći deo našeg auditorijuma školski, mnogo manje imamo van školskih gostovanja. Uglavnom su dobre reakcije đaka, veoma retko je neko nezadovoljan, oduševljeni su i to se vidi po njihovim reakcijama i pitanjima koja imaju pred kraj predavanja. Projekcije su i koncipirane da bude interaktivne, kaže Otašević.

Mobilni planetarijum u Pančevu je do sada boravio u školama Vasa Živković, Mika Antić i sada u Isidori Sekulić.

Jovan Aleksić iz Društva astronoma Srbije podseća da u Beogradu i Novom Sadu postoje fiksni planetarijumi, gde je beogradski najstariji u našoj zemlji.

Taj beogradski je fiksni i analogni, odnosno mehanički. To znači da je smešten u zgradi i radi po principu lampica i rupica. Ovo je mobilni digitalni planetarijum. To znači da je u pitanju oprema koja se spakuje u sanduk koji se spakuje u auto i sa time putujemo po Srbiji. Digitalni znači da nismo više ograničeni na lampice i rupice nego je u pitanju savremeno modern nastavno sredstvo gde se uz pomoć računara kreira digitalna slika. Normalni projektor projektuje sliku na ravan dvodimenzionalni zid, a ovde imamo polusferno sočivo u sredini , slika dolazi odozdo, prelama se na to polusferno sočivo i projektuje na ceo prostor oko sebe. Oko njega je jedna montažna kupola koja ima ulogu projekcionog platna i vi kad uđete unutra realno vidite prostor oko sebe, saznajemo od Aleksića.

 

jovan aleksic

 

Ovakav vid nastave je višestruko praktičan, jer mnogi đaci iz cele Srbije Planetarijum su ranije mogli da vide samo ukoliko doputuju u Beograd ili Novi Sad.

Umesto da autobus sa 50 đaka dođe u Beograd mi dođemo sa našim kolima i opremom u školu i ostanemo ceo dan, tako da kroz planetarijum prođe 200 do 300 đaka, kaže Aleksić.

Za šest godina otkako planetarijum putuje po Srbiji, projekcije je videlo više desetina hiljada đaka.

Inače, nismo fokusirani samo na škole. Raspoloženi smo za sve angažmane, ali sticajem okolnosti škole nas najčešće zovu, ali gostujemo i po festivalima nauke, ustanovama kulture. Program prilagođavamo ciljnoj grupi. Imamo jednu priču za mlađi uzrast, drugu za stariji uzrast osnovne škole, treću za odrasle, i tako dalje. Imamo nekoliko filmova, prevedenih, sinhronizovanih na srpski i odgovarajući sadržaj puštamo ciljnoj grupi. Podjednako dobro se zabave i nauče kako oni u nižim razredima osnovne škole tako i odrasli, objasnio je Jovan Aleksić.

On dodaje da Mobilni planetarijum ide svuda gde budu pozvani. Dovoljno je kontaktirati Društvo astronoma Srbije i dogovoriti termin za gostovanje u vašem mestu.

 

IMG 20160520 100350

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Komentari  

+2 #1 Momčilo Mrčković 14-06-2016 09:49
Samo jedna ispravka, planetarijumske projekcije su bile i u OŠ Braca Petrov u Vojlovici i Gimnaziji Uroš Predić. U gimnaziji je ovakav događaj organizovao mr. Dragoljub Cucić u saradnji sa Društvom astronoma Srbije.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00