petak, 13. maj 2016.  18:01h
Pročitano 3479 puta

Sveti Vasilije Ostroški u Deliblatskoj peščari

U srcu Deliblatske peščare, u naselju Leanka, postoji hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, a o danu posvećenom ovom svecu i u njegovu čast tamo se upriličuje služba. 

I ove godine 12. maja u hramu Svetog Vasilija Ostroškom održana prepodnevna molitva uz prisustvo desetak sveštenika i stotinak vernika I ove godine 12. maja u hramu Svetog Vasilija Ostroškom održana prepodnevna molitva uz prisustvo desetak sveštenika i stotinak vernika N.R.

Tako je i ove godine 12. maja u tom hramu održana prepodnevna molitva uz prisustvo desetak sveštenika i stotinak vernika. 

Naselje Leanka nalazi se u Deliblatskoj peščari na 6 do 7 kilometara od Dolova i na sličnoj udaljenosti i od Mramorka, čijoj katastarskoj opštini inače pripada. 

Ipak, nekako ovo naselje više se vezuje za Dolovo, a jedino sa ovim mestom ima tvrdi asfaltni put. Nekada je na Leanci živelo više desetina porodica, ali je danas ostalo svega nekoliko stalnih meštana. U poslednjoj deceniji razvija se kao vikend naselje, sa kućicama za odmor.

Pre tačno deset godina nastala je ideja i o izgradnji crkve u ovom naselju. Osveštano je zemljište i krenulo se u izgradnju svetog hrama koji je posvećen pomenutom svecu Vasiliju ostroškom. Grupa entuzijasta i dobrotvora koja je i pokrenula čitavu akciju, davala je svoje učešće, pa je objekat iz godine u godinu rastao i postajao sve funkcionalniji. 

 

0 1 SV VASILIJE 2016 3

 

Crkva je još uvek u izgradnji. Potrebno joj je sređivanje eksterijera i nabavka inventara za normalno održavanje službi. Nedavno je postala nadležnost crkvene opštine Mala Crkva iz Dolova i time postala peta dolovačka crkva. 

Otac Spasoje Milošević, sveštenik Male dolovačke crkve, sveštenoslužitelj je i u ovom hramu u Peščari. 

Nakon molitve, rezanja slavskih kolača i pozdrava domaćina uz apel za dalju pomoć, druženje je nastavljeno na susednom imanju Mirčeta Brzovana uz iće i piće.

 

SV. VASILIJE 2016 5

 

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(9 glasova)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00