petak, 13. maj 2016.  03:54h
Pročitano 2130 puta

Obeležena slava u Rumunskoj crkvi

Pripadnici rumunske nacionalne zajednice u Dolovu su u utorak, 10. maja, proslavili svoju seosku slavu Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja.

Pripadnici rumunske nacionalne zajednice u Dolovu su u utorak, 10. maja, proslavili svoju seosku slavu Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja Pripadnici rumunske nacionalne zajednice u Dolovu su u utorak, 10. maja, proslavili svoju seosku slavu Prenos moštiju Svetog oca Nikolaja N.R.

Time su započeti „Dani Dolova” koji u ovom mestu, uz raznovrstan program, traju od 9. do 22. maja. 

Rumunska crkva u Dolovu posvećena je, kao i preostala dva pravoslavna hrama, pomenutom prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja, ili letnjem Svetom Nikoli kako Dolovci zovu ovaj praznik. Jedina razlika u praznovanju kod rumunskog stanovništva je što oni poštuju i pridržavaju se Gregorijanskog kalendara, pa tako i proslavu svoje slave praznuju dve nedelje ranije.

Tako su i ove godine 10. maja obeležili svoj dan, najpre u crkvi uz službu i prisustvo velikog broja sveštenika iz okolnih srodnih mesta. 

 

0 RUMUNI SV litija dolovo

 

Nakon toga je upriličeno iznošenje litije i rezanje slavskog kolača. 

U svojem propovedničkom govoru okupljenima se obratio sveštenik Emanuel Veverica, zahvalivši se svima koji su uzeli učešće u proslavi.

Druženje sa gostima nastavljeno je u lokalnom Vatrogasnom domu uz iće i piće, a kasnije se slavlje nastavilo i po kućama.

 

0 RUMUNI SV dolovo ostali svestenici

 

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00