utorak, 10. maj 2016.  12:06h
Pročitano 1644 puta

Druganje – stari dolovački običaj

Jedan od starih, autentičnih dolovačkih običaja nosi naziv Druganje, a priređuje se drugog ponedeljka posle Vaskrsa, na takozvani pobusani ponedeljak. 

Druganje – vaskršnji običaj koji je star gotovo isto toliko koliko i izvori o mestu Dolovu Druganje – vaskršnji običaj koji je star gotovo isto toliko koliko i izvori o mestu Dolovu N.R.

Tog dana mališani u pratnji svojih roditelja dolaze u centralnu dolinu na plato ispred stare škole gde se na simboličan način druže uz tucanje jajima i ljubljenje kroz venčiće od cveća. 

I ove godine u ponedeljak, 9. maja, dolovačka dolina zašarenela se u raznim bojama koje samo mališani mogu da prirede. Svako od njih nosio je venčić od cveća i korpicu sa jajima tražeći potencijalnog novog druga ili drugaricu.

Običaj je star gotovo isto toliko koliko i izvori o mestu Dolovu, ali najverovatnije datira iz vremena kada su u selu postojale dve osnovne škole, pa su se deca, ne svojom krivicom, manje družila.  

 

DRUGANJE 2016 7

 

Da bi se na neki način spojila sva deca iz mesta nastao je običaj u kojem su se zbližavali pre svega mališani iz različitih delova sela.

Danas ne postoje nikakve barijere i dolovačka deca idu u jednu, zajedničku osnovnu školu, a modernim telekomunikacijama u kontaktu su svakodnevno. 

Ipak ostao je po neki lep običaj poput druganja, čiju draž ne može da zameni nijedna savremena tehnologija.

 

DRUGANJE 2016

 

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 118.02 118.73 USD 96.37 96.95 CHF 100.10 100.70 SEK 11.98 12.05

Najnoviji oglasi