ponedeljak, 9. maj 2016.  20:41h
Pročitano 1023 puta

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, a tim povodom venac na spomen-obeležje u gradskom parku u ime grada Pančeva položio je predsednik Skupštine grada Tigran Kiš.

Povodom Dana pobede venac na spomen-obeležje u gradskom parku u ime grada Pančeva položio je predsednik Skupštine grada Tigran Kiš Povodom Dana pobede venac na spomen-obeležje u gradskom parku u ime grada Pančeva položio je predsednik Skupštine grada Tigran Kiš Grad Pančevo

Na spomenike narodnim herojima Olgi Petrov, Marku Kuliću i Stevici Jovanoviću vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, Udruženja boraca Pančeva – SUBNOR-a, Udruženja za negovanje tradicija 51. mehanizovane brigade, Udruženja ratnih vojnih invalida iz Ratova 1991 -1999. godine i predstavnici Udruženja građana srpsko-ruskog prijateljstva.

Predsednik Skupštine Tigran Kiš rekao je da Dan pobede neće biti zaboravljen, kako se takva stradanja više nikada ne bi ponovila.

Veliko mi je zadovoljstvo što je svake godine na ovaj dan sve više ljudi prisutno na ovom događaju i među njima je sve više mladih ljudi, što znači da smo u jednoj stvari ipak uspeli, a uspeli smo da Dan pobede, 9. maj, uz sve one žrtve koje smo dali da bi živeli slobodno i mirno 70 godina nakon toga, nije pao u zaborav, kazao je Kiš.

 

2 tigran kis dan pobede

 

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Pančevo Todor Stojanović rekao je da je odgovor i otpor najvećoj sili u Evropi tada pružio goloruki narod Jugoslavije i Srbije, svestan svih vrednosti, slobode i dostojanstva života. 

Istorija je ta nedela videla i osudila kao zločin protiv humanosti, jer narod koji ne poštuje svoje poginule, koji su dali svoje živote za slobodu, takav narod nema ni svoju srećnu budućnost, rekao je Stojanović.

Polaganje venaca u Dolovu

Dolovačko udruženje boraca svih ratova iz 20. veka obeležilo je 9. maj, Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom u drugom svetskom ratu polaganjem venaca.

 

1 polaganje venaca

 

Najpre su na kraćem komemorativnom skupu u sali Mesne Zajednice evocirane uspomene iz velikih oružanih sukoba iz prošlog veka, pre svega iz drugog svetskog rata. 

Okupljenima se u ime udruženja sa nekoliko prigodnih reči obratio Ivan Prvulj.

Dolovo je u drugom svetskom ratu izgubilo stotinak meštana. Do nedavno je u ovom mestu živelo nekoliko učesnika najvećeg oružanog sukoba iz 20. veka, ali danas ih više nema.

Nakon komemorativnog skupa, okupljeni su obišli tri spomen obeležja palim borcima i na njih položili vence. Po tradiciji, venci se polažu na spomeniku palim borcima iz prvog svetskog rata, na spomeniku u dolini kod morave i na spomeniku u Učiteljskom parku.

 

BORCI 9. MAJ 4

 

Pored obeležavanja 9. maja, Udruženje boraca iz Dolova, obeležava na sličan način i još nekoliko datuma u toku godine, koji su usko vezani za istoriju Dolova i našeg podneblja.

Autor:  Grad Pančevo/N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00