petak, 6. maj 2016.  15:09h
Pročitano 1158 puta

Izabrani dobitnici povelje “Pro futuro”

Povodom 9. maja, Dana Evrope i Dana Pobede nad fašizmom, i ove godine će Centar „In Medias res”, jubilarni, deseti put za redom, dodeliti tradicionalne Povelje „Pro futuro” („Za budućnost”), pojedincima, udruženjima građana i institucijama sa teritorije Grada Pančeva, koji su svojim radom i zalaganjem, u okviru svakodnevnih aktivnosti, doprineli unapređenju interkulturalnog dijaloga.

Na predlog prošlogodišnjih dobitnika i Centra “In Medias Res” stručna komisija za dodelu Povelje “Pro futuro” je donela odluku o laureatima za ovu godinu Na predlog prošlogodišnjih dobitnika i Centra “In Medias Res” stručna komisija za dodelu Povelje “Pro futuro” je donela odluku o laureatima za ovu godinu In Medias Res

Na predlog prošlogodišnjih dobitnika i Centra “In Medias Res” stručna komisija za dodelu Povelje “Pro futuro” je donela odluku da ovogodišnja priznanja budu dodeljena sledećim institucijama, pojedincima i udruženjima građana: violinisti Filipu Krumesu, Udruženju Građana “Poseti Pančevo” i dopisništvu RTV Vojvodine u Pančevu.

Svečana dodela povelja “Pro futuro” će biti održana u ponedeljak, 9. maja u 18 sati, u okviru manifestacije “Koncert za Evropu koji organizuje Građanska akcija Pančevo u saradnji sa drugim institucijama i udruženjima iz našeg grada.

Obrazloženje komisije:

FILIP KRUMES - Njegov dugogodisnji rad i nemerljiv doprinos razvoju world music scene na ovim prostorima, prosto namece i isticanje njegovog predloga za 2016. godine.
Кrumes је svoj umetnički život posvetio izučavanju improvizacije i njenoj primeni na savremeni muzički izraz. Osim izvođaštva bavi se komponovanjem, aranžiranjem i produkcijom.
U poslednjih par godina, kao stalni član nastupa ili je na stupao sa džez i World Music sastavima Shira U’tfila, Hot club of Belgrade i Serbian jazz Bre!. 
Tokom studija, devedesetih godina prošlog veka, bio je jedan je od osnivača „Balkan music club-a“, osnivač „Turn around banda“, sa kojim je dao svoj autorski pečat pozorišnom projektu „Etno Cirkus“ u saradnji sa pozorišnom trupom „Torpedo“. U tom periodu, kao solista i koncert majstor participira gudačkom „Orkestru talenata“ u organizaciji Fonda za otvoreno društvo. Kasnih devedesetih bio je član sastava „Hazari“.
Nastupao je širom zemlje, na prostorima bivše Jugoslavije, kao i u skoro svim zemljama Evropske unije. Saradjivao je sa mnogim domaćim i stranim muzičarima, kompozitorima i muzičkim sastavima a kao autor i/ili izvođač učestvovao je u više pozorišnih i filmskih projektata.
Prvi je dobitnik nagrade za doprinos World Music sceni „Vojin Mališa Draškoci“ koju dodeljuje World Music Asocijacija Srbije. Sa sastavom Shira U’tfila je na festivalu IJMF-Amsterdam osvojio dve značajne nagrade: Najbolji World music sastav i Nagradu publike. Poslednji CD pod nazivom „Biviendo en kantando (Life as a Song“) u izdanju holandskog izdavača Music&Words, je vrlo visoko ocenjen od uglednog Britanskog časopisa za World muziku “Song lines” i smešten je u njihovu selekciju „Top of the World“.
U grupi autora je, kasnih devedesetih, za film „Vešala za dvoje“ Uroša Stojanovića dobio nagradu za najbolju filmsku muziku na Festivalu kratkog metra u Beogradu. 
2011. godine postaje umetnički direktor  „Ethno.com“ World Music festivala, Pančevo, koji promoviše kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije. Član je Saveta za kulturu i informisanje grada Pančeva i Programskog saveta Kulturnog centra Pančeva. Bio član Komisije za vrednovanje projekata iz oblasti kulture i umetnosti grada Pančeva, od čega je dve godine predsedavao istom. 
Filip Krumes je bio autor koncepta i selektor džez scene „Das Boot“ ustanove kulture „Parobrod“ Beograd, a selektovao je programe i u okviru programa „Friday night at Apolo“ Doma omladine Pančevo. Jedan je od osnivača „Asocijacije gudača Srbije“, a bavi se i violinskom pedagogijom, podučavajući učenike kako klasičnim muzičkim obrascima tako i tajnama improvizovane muzike.

Udruženje građana „Poseti Pančevo“ je tokom poslednje dve godine organizovalo dvadesetak u lokalnoj zajednici veoma zapaženih akivnosti na promociji turističkih potencijala Pančeva i okolnih sela, kao i na unapređivanju i daljem istraživanju baštine Pančeva i okoline. Kao i uvek kada institucije ne obavljaju posao zbog koga su osnovane, udruženja građana popunjavaju upražnjeni prostor, pa je tako „Poseti Pančevo“ uspešno nadoknadilo nepostojanje osmišljenih oficijelnih akcija u oblasti turizma i, s druge strane, stvaralo pozitivno raspoloženje i nežne emocije prema sredini u kojoj živimo. Virtuelnim šetnjama kroz istoriju, kulturu, tradiciju i baštinu Pančeva i okoline, kao i pravim, pešačkim i autobuskim, turističkim obilascima važnih a malo poznatih mesta u Pančevu, južnim selima i Dolovu, „Poseti Pančevo“ je ne samo unelo neophodne i dugo očekivane promene u učmalu turističku ponudu Pančeva, nego je i značajno doprinelo očuvanju i negovanju identiteta naše sredine, uključujući i afirmisanje vrednosti interkulturalizma, Ove akcije su doprinele širenju svesti i pozitivnog odnosa prema lokalnim specifičnostima, znamenitim mestima, ličnostima koje su zadužile generacije koje će doći za nama, pojavama i procesima koji su postali deo lokalne istorije... Izuzetno dobar prijem aktivnosti kod građana Pančeva i okolnih sela na koje su naišle aktivnosti Udruženja građana „Poseti Pančevo“ preporučuju ovu organizaciju za ovogodišnjeg dobitnika povelje „Pro Futuro“.

Dopisništvo RADIO TELEVIZIJE VOJVODINE u Pančevu. Pored činjenice da doprinosi dobrom radu ove informativne kuće, novinari i saradnici dopisništva u RTV u Pančevu, kroz priloge iz različitih oblasti živora građana Pančeva, doprinosi i negovanju dobrih međunacionalnih i međuljudskih odnosa šireći atmosferu tolerancije i suživota. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00