sreda, 4. maj 2016.  12:53h
Pročitano 2108 puta

Vaskrs u Dolovu prošao u znaku najmlađih i tradicije (FOTO)

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs u Dolovu je proslavljen uz tradicionalne običaje, ali i uz neke novine u kojima je akcenat stavljen na najmlađe koji će jednog dana nastaviti tradiciju.

U Velikoj crkvi u Dolovu 2. maja upriličena je manifestacija izbor za najtvrđe uskršnje jaje U Velikoj crkvi u Dolovu 2. maja upriličena je manifestacija izbor za najtvrđe uskršnje jaje N.Radonjin

Pored uobičajenih službi i dešavanja u sva tri dolovačka hrama, koji se inače upriličuju o Vaskrsu i danima koji mu prethode i slede, ove godine posebno je bilo zanimljivo u Velikoj Crkvi.

Sve je počelo u ovom hramu u centru sela u petak, 28. aprila kada je upriličena radionica za decu predškolskog uzrasta. Sveštenik Bojan Gavrilović odlučio je zajedno sa svojim crkvenim odborom da, nakon uspešne dečije radionice povodom božićnih praznika, koja je realizovana uz pomoć lokalnog Doma kulture, i povodom uskršnjih praznika priredi radionicu. 

 

VASKRŠNJA RADIONICA U VELIKOJ CRKVI 2

 

Mališani su tako kroz priču saznali nešto o uskršnjim običajima a onda su i sami farbali jaja i pripremali korpice u kojima su ta svoja svojevrsna umetnička dela nosili kućama. 

Nakon tradicionalnih okupljanja u sve tri crkve u večernjim časovima za Veliki petak i ponoćne i jutarnje molitve na sam dan Vaskrsa, usledio je i tradicionalni običaj zajedničke litije drugog dana uskrsa. Iz sve tri crkve ka centralnoj dolovačkoj dolini krenule su povorke sa velikim barjacima-litijama, običnim barjacima, ikonama, ripidama i drugim, koje su se spojile ispred lokalnog vatrogasnog doma gde su svi zajedno upriličili molitvu pre svega za poljoprivredne useve. Ni vetar ni kiša nisu omeli meštane da obave ovaj tradicionalni običaj

Još zanimljivije je bilo u ponedeljak, 2. maja, u popodnevnim satima kada je u Velikoj crkvi upriličena manifestacija izbor za najtvrđe uskršnje jaje. Nakon prošlogodišnje probne varijante ovog događaja u kojem je učešće uzelo više desetina mališana, ove godine se prijavilo više od 100 klinceza i klinaca. 

 

0 FINALISTI TAKMIČENJA

 

Najtvrđe uskršnje jaje imao je Vladimir Jarkovački koji je u finalu pobedio Isidoru Debeljački dok je trećeplasirani postao Aleksandar Đorđević. Oni su dobili nagrade u vidu pehara a svi učesnici dobili su majice kao uspomenu na ovo lepo okupljanje. 

Manifestaciju su začinili braća Teofilovići sa nekoliko duhovnih numera, glumac Miroslav Žužić koji je bio neka vrsta gosta-domaćina jer je zajedno sa Milicom Rakidžić aktivno učestvovao u najavama i KUD „Banatski vez” čiji su folkloraši odigrali nekoliko koreografija a pevačka grupa otpevala dve numere.

Tačku na uskršnje običaje staviće takođe najmlađi u ponedeljak, 9. maja na opet svojevrsnom dolovačkom običaju- Druganju, gde se mališani druže na platou ispred stare škole u dolini uz tucanje ukrašenim jajima i ljubljenje kroz venčiće od cveća. 

 

NAJMLAĐI I NAJVESELIJI

 

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00