subota, 23. april 2016.  09:10h
Pročitano 2276 puta

Dan planete u Banatskom Brestovcu

Predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva, JKP „Higijena“, JKP „Zelenilo”, Regionalnog centra za talente i redakcije časopisa “Ekopedija” posetili su 22. aprila Osnovnu školu „Olga Petrov“ u Banatskom Brestovcu povodom Dana planete zemlje. 

Redakcija časopisa “Ekopedija” učenicima škole poklonila je knjigu “Ekobukvica” Zorana Bukura Redakcija časopisa “Ekopedija” učenicima škole poklonila je knjigu “Ekobukvica” Zorana Bukura Pančevo.MOJKraj.rs

Pre toga, stručnjaci “Instituta Tamiš” u Domu kulture su održali predavanje o opasnostima koje nosi ambalaža od pesticida i značaju njegovog prikupljanja na bezbedan način. 

Vladimir Delja, član gradskog veća za ekologiju podsetio je da su ove edukativne radionice u prethodnih nekoliko nedelja obišli Omoljicu, Ivanovo, Jabuku i Glogonj kako bi promovisali ekološki turizam i akciju prikupljanja ambalaže u školama pod nazivom “Sakupi, uštedi, videćeš da vredi”.

Ovaj put održano je i predavanje za građane Banatskog Brestovca o prikupljanju ambalažnog otpada od pesticida, jer će 27. juna u tom mestu biti postavljen jedan punkt na koji će se taj opasni otpad prikupljati.

 

1 maja sudimac i vladimir delja

 

Istraživanje poljoprivrednog zemljišta koje su stručnjaci iz Japana obavili na teritoriji celog grada pokazalo je da je zemljište u Banatskom Brestovcu izuzetnog kvaliteta i pogodno za organsku proizvodnju. Zato nam je bilo važno da Institut Tamiš predstavi svoju akciju prikupljanja ambalažnog otpada od pesticida, rekao je Delja.

Maja Sudimac iz Instituta Tamiš najavila je da će se i u narednom periodu raditi na obrazovanju pre svega poljoprivrednika, ali i ostalih građana koliko je važno posebno odlagati ambalažu u kojoj se nalaze pesticidi.

Hemijska sredstva i ambalaža od pesticida i drugih hemijskih sredstava je opasan otpad, pa se i građani koji ih koriste moraju ponašati u skladu sa tim. Sada je sezona prskanja i pravo je vreme da ljudi počnu ambalažu da čuvaju na posebnom mestu kako bi 27. juna mogli da je predaju na propisan način firmi koja organizuje prikupljanje ambalaže od pesticida, rekla je Sudimac.

1 predavanje u domu kulture

 

JKP “Zelenilo” doniralo je školi u Banatskom Brestovcu oko 100 sadnica cveća, koje je zasađeno u dvorištu škole, a JKP “Higijena” je donirala 6 stubnih kanti. Radnici “Higijene” odneli su i reciklažni otpad koji su učenici škole do sada sakupili.

JKP “Higijena” je i u ovoj školi uz pomoć polaznika Regionalnog centra za talente predstavila ovogodišnju akciju “Sakupi, uštedi, videćeš da vredi” koja će ove godine biti organizovana u maju.

 

1 djaci skole unose otpad

 

Nevena Jovanović iz ovog preduzeća podsetila je da je ove godine akcenat na sakupljanju stakla.

Zato smo svim školama i podelili zvonaste kontejnere za sakupljanje stakla koji su skroz zatvoreni i imaju samo jedan otvor kroz koji može da stane jedna ili dve flaše, tako da i ako se unutra polome flaše ne može da dođe do povrede. Nagrada za školu, odnosno odeljenje koje sakupi najviše reciklabilnog otpada kao nagradu dobiće jednodnevnu ekskurziju, rekla je Nevena Jovanović.

Daliborka Bojković Breti, direktorka OŠ “Olga Petrov” rekla je da su đaci uključeni u akciju prikupljanja reciklažnog materijala, ali od ove godine to rade ozbiljnije.

 

1 Daliborka Bojkovic Breti

 

Đaci su sakupljali plastične flaše, papir, staklo. Ponosni smo i na meštane Brestovca i roditelje učenika jer su se i oni uključili u ovu akciju, jer imamo jedan cilj – a to je jedna lepa ekskurzija, kazala je Bojković Breti.

Redakcija časopisa “Ekopedija” učenicima škole poklonila je knjigu “Ekobukvica” Zorana Bukura, koju je prošle godine objavio Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00