nedelja, 17. april 2016.  20:07h
Pročitano 1398 puta

Radionica na temu Programa za mlade ŽMIG-a

U Domu omladine u Pančevu danas je održana radionica sa mladima na temu Strateškog plana programa za mlade Ženske mirovne grupe.

Radionici je prisustvovalo 15 mladih od 18 do 30 godina Radionici je prisustvovalo 15 mladih od 18 do 30 godina Pančevo.MOJKraj.rs

Radionici je prisustvovalo 15 mladih od 18 do 30 godina koji su tokom čitavog dana dobili informacije o samoj organizaciji ŽMIG, naučili nešto više o strateškom planiranju i dali svoj doprinos nastajanju programa za mlade u okviru Strateškog plana ove pančevačke organizacije.

Marijana Jović, predsednica ŽMIG-a kaže da je u novembru prošle godine počeo projekat “Podrška organizaciji jednako podrška ravnopravnosti u zajednici”, a inicijalno sa tim projektom su počele izradu Strateškog plana Ženske mirovne grupe.

To nam je bilo važno jer je promenjeno članstvo organizacije, posebno nakon što smo preuzele ŽMIG, htele smo da definišemo koji su to sada novi pravci rada Udruženja. Projekat je završen u februaru, veći deo Strateškog plana je urađen i postavljeni su strateški ciljevi, kaže ona.

1 marijana jovic

Jovićeva podseća da je program za mlade ŽMIG-a akreditovan po standardima NAPOR-a (Nacionalne Asocijacije Praktičara i Praktičarki Omladinskog Rada) i da je njegov važan deo participacija mladih u donošenju odluka i kreiranju pravaca razvoja programa i aktivnosti za mlade.

Ženska mirovna grupa – Pančevo se bavi unapređenjem i razvijanjem kulture mira, nenasilja i rodne ravnopravnosti - kroz aktivizam, organizovanje i podržavanje žena i devojaka u promeni tradicionalnih rodnih uloga. Čine je Marijana Jović, Marina Subašić i Marija Balaž uz sada sve veći broj aktivistkinja i aktivista.

Zato smo sa naših aktivistkinjama i aktivistima hteli da deo Strateškog plana koji je namenjen mladima razradimo zajedno sa njima i da oni budu uključeni u kreiranje nekih aktivnosti, da odrede šta je njima važno da se radi, šta je njima blisko, šta smatraju zanimljivim, kaže Jović.

Milica Mladenović je studentkinja četvrte godine Fakulteta političkih nauka na smeru politikologija i sa Marijanom, Marijom i Marinom članica je ŽMIG-a od početka, jer je sa njima već sarađivala u okviru organizacije VelikiMali gde su one vodile program za mlade i to joj je bio glavni motiv da se priključi Ženskoj mirovnoj grupi.

Na današnjoj radionici dajemo ideje i preporuke kako bi se organizacija dalje širila i rasla, kao deo Strateškog plana ŽMIG-a koji je u finalnoj fazi izrade. Važno je da mladi učestvuju u izradi programa za mlade i očekujem da će ovaj strateški plan biti prilagođen uzrastu od 15 do 25 godina, baš zato što mi dajemo svoje preporuke, kaže ona.

Milica kroz svoj dosadašnji aktivizam kroz ŽMIG i dalje pamti propitivanje sopstvenog mišljenja, kaže da je bilo dosta praktičnog rada i javnih akcija, ali da joj je najzanimljivije bilo lutkarsko pozorište.

 

2 milica

 

Sami smo pravili lutke, a predstava je bila za mlade sa teškoćama i za gluve osobe. Inače, izabrala sam da volontiram jer me motiviše to što ja tako ispravljam svoje mišljenje, tačnije svoje predrasude koje imam razbijam u organizacijama civilnog sektora, rekla je Milica Mladenović.

Nandor Ljubanović ima 24 godine i jedan je od najnovijih članova Ženske mirovne grupe, u koju se nedavno uključio zahvaljujući poznanstvu za Marijom Subašić.

Moj poslednji susret sa volontiranjem je bio pre jedno desetak godina i sama ideja da se uključim u omladinski rad ŽMIG-a delovao mi je izazovno. Privlačna mi je i ideja ŽMIG-a, odlučio sam da probam. Ovo je predominantno grupa koja ima feminističke stavove, a ja feministička prava shvatam kao ljudska prava. Možda će nekom zvučati paradoksalno da je muškarac član ženskog pokreta, ali ovde sam jer smatram da nekim svojim idejama mogu da doprinesem boljitku same organizacije i nekom društvenom progresu, kaže Nandor.

Nandor je na poslednjoj godini studija na Višoj turističkoj školi u Beogradu i ne misli da će mu volontiranje puno pomoći u budućem zanimanju.

Mislim da je dužnost svakog čoveka da razmišlja o tome kako može svojim delima da doprinese boljitku svoje neposredne okoline, ali i šire zajednice. Volontiranje je veoma korisna stvar. Nije to ni profesija ni hobi, već nešto što mi prija, odličan način da se upoznam sa idejama i razmišljanjima drugih mladih u ovom gradu uz kvalitetno trošenje vremena, kaže Nandor Ljubanović.

3 nandor ljubanovic

 

Feminizam je za Nandora borba za ljudska prava, jer je, kako kaže, činjenica da živimo u društvu gde se žene stavljaju u pasivnu ulogu.

Što se tiče žena kao osoba, nameću im se mnoge stvari, verovanja i vrlo lako karakterisanje žena prelazi u stereotipe koji postaju negativni i koji stvaraju nepotreban i neželjeni pritisak na mlade žene i devojke u Srbiji. Imam sestru, upoznat sam sa negativnim uticajima koje je okolina imala u odnosu na nju. Ovo je za mene borba za ljudska prava, ne samo za ženska. Borbom za ženska prava dolazimo do stepena razvoja društva gde je prihvaćenost i tolerancija na mnogo većem nivou, a to je nešto što fali današnjem društvu, ne samo u Srbiji već i u svetu, smatra Nandor Ljubanović.

Katarina Vrška je studentkinja Fakulteta organizacionih nauka, a od pre godinu i po dana se priključila ŽMIG-u jer je bila zaintrigirana temama kojima se organizacija bavi.

ŽMIG je bio neki moj prvi kontakt sa volontiranjem, nekako mi je otvorilo oči i pozitivno mi je iskustvo. Volim da saznajem o novim temama i radim na sebi. Imala sam 19 godina kada sam se priključila ŽMIG-u. Ranije se nisam uključivala u rad organizacija civilnog društva, jer je delimično problem bio i u meni samoj jer sam bila zatvorena i ne toliko komunikativna osoba. Nisam se interesovala za rad u organizacijama, možda i jer nisam znala šta sve postoji. Neinformisanost je bila jedan od mojih najvećih problema, priča nam Katarina.

 

4 katarina vrska

Kako kaže, volonterski svet je upoznala tek po završetku srednje škole.

Delovalo mi je privlačno, edukativno, mnogo više nego sticanje formalnih znanja. Otkako volontiram, osnažila sam sebe i izgradila sopstveno samopouzdanje. Radi se dosta na komunikaciji takođe, što je meni bilo važno jer sam ranije bila dosta povučena i želela sam to da promenim, kaže Katarina.

Na današnjoj radionici joj se dopalo što je saznala mnogo više o samoj organizaciji i čime se bavi, kao i saznanje koliko su bitni rodna ravnopravnost i ljudska prava i jednakost.

Sviđa mi se što nismo samo volonteri koji pomažu, već volonteri koji zajedno rade i stvaraju nove akcije i radujem se svim budućim akcijama i Ženskim danima, zaključila je Katarina Vrška.

Lazar Sretenović ima 23 godine i uključen je u mnoge aktivnosti ŽMIG-a. Kaže da voli puno da uči a posebno da pomaže mladima sa intelektualnim teškoćama, jer je važno da se čuje i njihovo mišljenje i da ono bude uključeno u plan za mlade koji pripremaju Marijana Jović i njene saradnice u ŽMIG-u.

 

5 lazar

Ova radionica je bila odlična. Volim radionice i volim da se družim i uživam u svim aktivnostima. Svaka čast i Maši, i Marijani i Marini na tome što rade, dopada mi se sve što one smisle. Sviđa mi se što pomažemo mladima sa smetnjama u razvoju, pogotovo što želimo da im omogućimo prava na posao i na kulturu, kao i prava na slobodu mišljenja i prava na govor, kaže Lazar Sretenović.

Marijana Jović, paralelno sa procesom izrade Strateškog plana ŽMIG-a, prolazi obuku kod Građanskih inicijativa i Tacso resurs centra, koji obučavaju dvadesetak ljudi iz različitih organizacija civilnog društva na nivou Srbije. 

To je trening za trenere, za strateško planiranje i u okviru te obuke podržani smo da realizujemo jednodnevne treninge za strateško planiranje s organizacijama po izboru. Uvezala sam ta dva procesa i otud ova radionica sa našim mladima. Rezultat današnje radionice će nekako biti inkorporiran u postojeći dokument, jer on na nekom krupnijem nivou određuje ciljeve i programe i na neki način razrađuje podciljeve, ali ćemo sa mladima dodatno da razrađujemo koje su to aktivnosti, koji bi bili rezultati tih aktivnosti, objasnila je Jović.

Ideja današnje radionice bila je i fokus na to da mladi razumeju misiju, viziju i vrednosti Ženske mirovne grupe, jer je važno da oni kroz neke buduće obuke koje će prolaziti za vršnjačke edukatore, znaju iz kog vrednosnog seta prolaze, koja je kultura organizacije, koje vrednosti zastupa.

 

IMG 20160417 135339

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00