utorak, 12. april 2016.  15:52h
Pročitano 1821 puta

I đaci u Glogonju uključeni su u akciju prikupljanja reciklabilnog otpada

Predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, komunalnih preduzeća Zelenilo i Higijena i redakcije časopisa “Ekopedija” danas su organizovali ekološko-edukativnu posetu školi u Glogonju.

Predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, komunalnih preduzeća Zelenilo i Higijena i redakcije časopisa “Ekopedija” danas su organizovali ekološko-edukativnu posetu školi u Glogonju Predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, komunalnih preduzeća Zelenilo i Higijena i redakcije časopisa “Ekopedija” danas su organizovali ekološko-edukativnu posetu školi u Glogonju Pančevo.MOJKraj.rs

Učenicima škole i članovima Saveta Mesne zajednice obratili su se Vladimir Delja, član Gradskog veća za ekologiju, Gordana Vlajić, u ime redakcije časopisa “Ekopedija”, Nevena Jovanović iz JKP Higijena i Katarina Kuzmanović, učenica Tehničke škole “23. maj” Pančevo.

Vladimir Delja je podsetio okupljene da je Glogonj četvrto mesto u kojem se promoviše akcija “Sakupi i uštedi, videćeš da vredi” koju je grad pokrenuo u saradnji sa JKP “Higijena” koja se već dve godine uspešno realizuje. 

Ovo je prilika da najavimo poljoprivrednicima akciju koju ćemo sprovesti krajem juna, a koja će biti trajnog karaktera, a to je da u svim selima postavimo namenske kontejnere za sakupljanje ambalaže od pesticide i drugih hemijskih sredstava koji se koriste u poljoprivredi, koji spadaju u opasan otpad, a građani nemaju gde bezbedno da ih odlože, rekao je Delja.

1 djaci

 

Gordana Vlajić je predstavila ekološka izdanja Sekretarijata, ali i objasnila deci da jedna staklena boca uništava zemljište hiljadu godina, a da jedan gram pesticida zagadi 10 miliona litara vode, ilustrujući tim primerima koliko je Planeta ugrožena.

U školi je juče postavljen namenski kontejner za odlaganje staklene ambalaže, a Nevena Jovanović iz JKP Higijene istakla je da je u okviru akcije prikupljanja reciklabilnog materijala “Sakupi, uštedi, videćeš da vredi” ove godine akcenat stavljen upravo na prikupljanje stakla i staklene ambalaže.

 

4 katarina

 

Katarina Kuzmanović, učenica prvog razreda Tehničke škole “23. maj” objasnila je đacima škole u Glogonju da se osim stakla u akciji prikupljaju i tetrapak i pet ambalaža, kao i limenke i pozvala i njihove roditelje i rođake da pomognu da se sakupi što veća količina materijala za reciklažu, kako bi škola osvojila nagradu – uređenje školskog dvorišta i jednodnevnu ekskurziju na Palić.

Dragan Janjić, direktor osnovne škole u Glogonju kaže da postoji ekološka sekcija čiji su članovi učenici od prvog do četvrtog razreda. 

 

5 dragan janjic direktor skole

 

Ulažemo velike napore u očuvanje životne sredine, učestvujemo u mnogim ekološkim akcijama, a uključili smo se i u najnoviju „Sakupi i uštedi videćeš da vredi“. Naši đaci su već svesni potrebe očuvanja Planete i saradnjom sa Gradom i Higijenom samo smo nastavili projekat započet pre nekoliko godina, kazao je Janjić.

Đaci su na poklon dobili knjigu “Ekobukvica”, izdanje gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00