ponedeljak, 11. april 2016.  21:07h
Pročitano 2073 puta

U Jabuci predstavljene aktivnosti Sekretarijata za ekologiju

Predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva i JKP “Higijene” posetili su Jabuku, gde su učenicima Osnovne škole “Goce Delčev” i meštanima predstavili ovogodišnje aktivnosti Sekretarijata i Higijene, govorili o pravilnom odlaganju otpada i važnosti njegovog razvrstavanja i najavili akciju za učenike osnovnih škola “Sakupi i uštedi, videćeš da vredi”.

Učenicima škole u Jabuci predstavljene su aktivnosti gradskog Sekretarijata za ekologiju i nova akcija Higijene sakupljanja reciklabilnog otpada Učenicima škole u Jabuci predstavljene su aktivnosti gradskog Sekretarijata za ekologiju i nova akcija Higijene sakupljanja reciklabilnog otpada Pančevo.MOJKraj.rs

Prisutnima su se obratili Vladimir Delja, član gradskog veća za ekologiju, Gordana Vlajić u ime redakcije časopisa “Ekopedija”, Nevena Jovanović iz JKP “Higijena”, Nataša Puljević, učenica Tehničke škole “23. maj” i Milisav Urošević, direktor OŠ “Goce Delčev” u Jabuci.

Vladimir Delja je istakao da je ovo višestruka, ali prvenstveno edukativna akcija u okviru koje se obilaze naseljena mesta uz obeležavanje određenih značajnih ekoloških datuma.

Ranije smo te datume uglavnom obeležavali u gradu, a sada smo odlučili da više pažnje posvetimo naseljenim mestima iz dva razloga. Mislim da i osnovcima i meštanima sela treba posvetiti više pažnje, ali na ovaj način skrećemo pažnju javnosti i svima u Pančevu na sredine u neposrednoj okolini, a koje su jako lepe. Bili smo u Ivanovu koje je na obali Dunava, Omoljici u kojoj je Ponjavica, a evo danas Jabuka koja je u neposrednoj blizini Tamiša, kao i Glogonj, koji ćemo posetiti sutra. Pančevo ima izuzetne uslove za rekreaciju i turizam, ali to nije dovoljno samo po sebi. Zato smo krenuli u ove promotivne i edukativne akcije. Nadamo se i da će ovo donje Potamišje vremenom dobiti određeni stepen zaštite od nadležnih organa, kazao je Delja.

 

3 predavanje

 

On je podsetio da se drugi deo akcije odnosi na reciklažu i akciju Higijene “Sakupi, uštedi, videćeš da vredi” u koju su uključene sve osnovne škole na teritoriji Pančeva i svih devet sela. 

Gordana Vlajić u ime redakcije Ekopedija rekla je da je cilj ove akcije da deca ne zaborave na značaj očuvanja životne sredine.

Važno je da ih stalno podsećamo na to, da ne pomisle da nije značajna njihova mala ušteda kada zatvore vodu dok peru zube, već da postanu svesni da puno tako malih njihovih aktivnosti na kraju daju velike rezultate, rekla je Vlajić.

Nevena Jovanović iz JKP Higijene najavila je da će ove godine akcija za sve škole “Sakupi, uštedi, videćeš da vredi” biti organizovana u maju, a da će škola koja sakupi najviše reciklabilnog materijala kao nagradu dobiti uređenje školskog dvorišta. Takođe, razred koji bude sakupio najviše reciklabilnog otpada imaće priliku da otputuje na jednodnevnu ekskurziju na Palić.

4 predavanje

 

Nataša Puljević, učenica IV razreda Tehničke škole “23. maj” na smeru tehničar zaštite životne sredine, učestvovala je prošle godine u akciji prikupljanja reciklabilnih materijala i iskustva svoje škole prenela je đacima u Jabuci. Objasnila im je kako je najbolje prikupljati ambalažni otpad i kako se pravilno popunjava tabela u koju se unose prikupljene količine staklene, pet ambalaže, papira i kartona.

Milisav Urošević, direktor OŠ Goce Delčev u Jabuci kaže da ova akcija puno znači za mlade naraštaje jer se od najranijeg uzrasta uče ispravnom odnosu prema prirodi.  

5 milisav urosevic

 

I do sada smo imali u nekoliko navrata dobru saradnja kako sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, tako i sa Higijenom. Ova akcija će na neki način biti nastavak dosadašnje saradnje sa njima, jer smo već uključeni u sakupljanje i ostale ambalaže, a od sada i staklene ambalaže koja će biti odlagana u specijalni kontejner postavljen u školskom dvorištu, rekao je Urošević.

Prisutni učenici od Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Pančeva na poklon su dobili “Ekobukvicu” jedno od izdanja o ekologiji namenjenog deci školskog uzrasta.

Naredna poseta ovim povodom biće organizovana već sutra, kada će na istu temu predstavnici Sekretarijata i Higijene govoriti učenicima škole u Glogonju.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00