ponedeljak, 11. april 2016.  20:49h
Pročitano 2007 puta

Obrazovanje i zapošljavanje i dalje veliki problem Roma

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, svečanost u Pančevu bila je upriličena večeras u Gradskoj biblioteci.

Književnica i kantautorka Olivera Jelkić večeras je na svečanosti izvela nekoliko svojih pesama inspirisanih romskom kulturom, a glumica Jelena Brestovac  izvela je delove monodrame “Nije zemlja šinobus” koja govori o Romima Književnica i kantautorka Olivera Jelkić večeras je na svečanosti izvela nekoliko svojih pesama inspirisanih romskom kulturom, a glumica Jelena Brestovac izvela je delove monodrame “Nije zemlja šinobus” koja govori o Romima Pančevo.MOJKraj.rs

Recitovalo se i pevalo na romskom jeziku, igralo na romsku muziku, a svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Pančeva i Nacionalnog saveta Romske nacionalne zajednice.

Pava Novakov Čabrilovski, romska koordinatorka u Gradskoj upravi Pančevo i organizatorka proslave kaže da je današnji dan prilika da se sumiraju rezultati dosadašnje primene mera za integraciju Roma i naprave planovi za naredni period u cilju suzbijanja diskriminacije prema Romima i poboljšanju njihovog položaja.

 

4 pava otvaranje skupa

 

Osmi april predstavlja dan proslave romske kulture i podizanje svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju. Problemi na koje Romi nailaze u Pančevu, ali i generalno u čitavom svetu, su vezani za obrazovanje. To je nešto na čemu moramo raditi, a zatim su tu stanovanje i zapošljavanje, zdravlje. U gradu postoji plan za integraciju Roma, a iz budžeta su izdvojena sredstva za implementaciju mera iz tog akcionog plana, kaže Novakov Čabrilovski.

Suzana Jovanović, članica gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja je podsetila da je mnogo problema u svim nacionalnim zajednicama, ali se posebno izdvajaju Romi, pre svega zbog previše dugog vremena koliko su živeli na margini, te je neophodno angažovanje celokupne društvene zajednice.

 

2 suzana jovanovic

 

Svetski dan Roma je jedan dan kada slavimo njihovu kulturu, jezik, muziku, a preostalih 364 dana u godini pokušavamo da pomognemo da kvalitet njihovog života u svim segmentima bude mnogo bolji. Pančevo ima dugu tradiciju, već ponovljeni plan za društvenu integraciju Roma, a takođe i posebno izdvojen plan za Romkinje, jer se smatraju i daleko ugroženijim od ostalih žena, da je potrebno dodatnih aktivnosti. Postoji niz redovnih aktivnosti koje Grad sprovodi, a fokusirane su na obrazovanje kao jedini dugoročno kvalitativni put promene njihovog načina života, a dodatno su tu aktivnosti nevladinog sektora koje putem konkursa finansiramo koji se odnosi na mere predložene u akcionom planu a koje utiču na kvalitet života i stvaranje novih navika, podizanje higijene u naseljima ili delovima grada gde oni žive, rekla je Jovanović.

 

1 branislav jovanovic

 

Branislav Jovanović, zamenik predsednika Romske nacionalne zajednice istakao je da su problemi Roma i dalje veliki iako je prošle godine istekla Strategija za integraciju Roma u Srbiji, koja je bila usvojena na period od 2005. do 2015. godine.

Od ove godine imamo Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji od koje očekujemo da će doneti bolje rezultate, pre svega kvalitetnije na polju zapošljavanja gde je najmanje urađeno kada je u pitanju sprovođenje prošle Strategije. U staroj Strategiji najmanje je urađeno u oblasti zapošljavanja i stanovanja Roma, a najveći akcenat je bio stavljen na obrazovanje, rekao je Jovanović.

 

publika

 

Književnica i kantautorka Olivera Jelkić godinama se bavi životom Roma, proučava njihovu muziku i kulturu i u svojim romanima piše o njima. I večeras je na svečanosti izvela nekoliko svojih pesama inspirisanih romskom kulturom, a glumica Jelena Brestovac izvela je delove njene monodrame “Nije zemlja šinobus” koja govori o Romima.

Moja knjiga “Četiri šape” sada se prevodi na romski jezik i nadam se da će se naći u školama u kojima se uči romski jezik. Za monodramu “Nije zemlja šinobus” inspirisao me je jedan grafit koji se pojavio “zaustavite zemlju da siđu Cigani”. Kao kantautorka uradila sam muziku za tu monodramu, na četiri poznate romske pesme napisala sam svoj tekst. Jako volim romsku muziku, posebno rusku cigansku muziku zbog čega sam i počela da pišem knjige o njihovom životu, rekla je Jelkić.

U programu su učestvovali i učenici osnovnih škola iz Pančeva: “Vasa Živković”, “Isidora Sekulić” i “Braca Petrov” koji su recitovali i pevali na romskom jeziku.

 

IMG 20160411 193630

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00