subota, 9. april 2016.  13:24h
Pročitano 2369 puta

70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu

Svečanošću u Pančevu danas je počelo obeležavanje 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu, a do kraja godine tim povodom biće organizovano više različitih kulturnih događaja.

Svečanošću u Pančevu danas je počelo obeležavanje 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu Svečanošću u Pančevu danas je počelo obeležavanje 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu Pančevo.MOJKraj.rs

Zbog lošeg vremena izostale su neke od planiranih aktivnosti za danas, ali su u holu gradske uprave pripadnici makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji sa svojim gostima na svečanosti odali poštovanje svojim precima koji su pre 70 godina došli kao kolonisti u Vojvodinu.

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice rekao je da je povodom jubileja tokom cele godine pripremljeno niz kulturno umetničkih programa koji sublimiraju i predstavljaju elemente kulture Makedonaca i ističu vrednosti kulturne baštine makedonske nacionalne zajednice na ovim prostorima. 

Izdavanje i promovisanje monografije, snimanje i projekcije dokumentarnog filma, izbor himne Makedonaca u Srbiji, likovni i literarni konkursi u školama u kojima se uči makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture, izložba koja će obići sva mesta u kojima deluju makedonska udruženja u Vojvodini, samo su deo ove manifestacije koja će trajati tokom cele godine i koju će zatvoriti postavljanje spomenika ,,Majka Makedonija'' vajara mr Siniše Noveskog i svečana akademija na kojoj će prisustvovati predsednici Srbije i Makedonije, rekao je Veličkovski.

 

2 borce velickovski

 

On je rekao da će u monografiji pod nazivom “70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu”, koju je uradio prof. dr Simo Mladenovski iz Makedonije, biti dat karakterističan opis tog puta Makedonaca na ove prostore koji je trajao danima, uglavnom vozom.

Mi kao njihovi potomci trebalo bi da se sećamo tog puta, jer da nije bilo njih ne bismo ni mi bili danas ovde u ovolikom broju, a takođe nas to obavezuje da budemo dobri građani, dobre komšije i lojalni građani države u kojoj sada živimo. Odlukom tadašnjih vlasti na prostor Pančeva trebalo je da se doseli oko 2.000 porodica, odnosno oko 12.000 ljudi. Međutim, zbog svega onog što je država tada nudila, besplatne kuće i besplatna imanja, taj broj je bio mnogo veći i iznosio je oko dvadesetak hiljada ljudi, ispričao je Veličkovski.

Trenutno u Srbiji živi 20.755 pripadnika makedonske nacionalne zajednice, međutim, procene OEBS-a su da ih ima oko sto hiljada u Srbiji. Trećina ih živi upravo na teritoriji Pančeva.

 

3 zamenik ambasadora

 

Bojan Đorđev, zamenik ambasadora Republike Makedonije u Srbiji izjavio je da su veze između Srbije i Makedonije dobre i da postaju sve bolje iz godine u godinu, posebno kada je reč o pravu Makedonaca da uče na svom maternjem jeziku.

Ovaj današnji jubilej potvrđuje da je situacija u Srbiji dobra i drago mi je što je ovako lep povod za moj dolazak u Pančevo. Nastojimo da makedonskoj manjini koja živi u Srbiji damo svu potrebnu podršku i da sa srpskom stranom dogovorimo da se stvore što bolji uslovi za život makedonske manjine. U ovom trenutku može da se poboljša polje učenja makedonskog jezika u Srbiji. Već postoji nekoliko škola u kojima se izučava makedonski jezik i radimo na tome da bude dovoljno knjiga za ovaj predmet. Fokus nam je na obrazovanju i mislimo da će u razgovoru sa srpskim vlastima i to biti poboljšano, rekao je Đorđev.

5 b gradonacelnik na proslavi

 

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva čestitao je ovaj jubilej pripadnicima makedonske nacionalne zajednice i naglasio da je dolazak Makedonaca u ove krajeve pokazao specifičnosti koje imamo kao Grad Pančevo, a to je da svakoga ko dođe, prođe ili imamo sreće i ostane, znamo da ugostimo i pružimo sve ono što je potrebno.

Obogaćeni smo time da ljudi koji odluče ovde da ostanu, pančevačku kulturu, tradiciju i običaje nadograde svojom kulturom, tradicijom i običajima, čime smo dobili nove specifičnosti. Imao sam prilike da u februaru ove godine ugostim ambasadorku Makedonije u Srbije sa kojom je dogovoreno proširenje delovanja na polju kulture, obrazovanja i sporta, ali i privrede, polju koje je u današnje vreme možda i najvažnije. Sama činjenica da je sedište nacionalnog saveta Makedonske nacionalne zajednice upravo u Pančevu govori u prilog da će te veze biti još jače, jer je Makedonska zajednica upravo ovde najbrojnija. Pančevo se ponosi time što osim Makedonske zajednice, ovde žive pripadnici 26 etničkih grupa u slozi, rekao je Pavlov.

 

 

4 secanje na dolazak u Pancevo

 

Preci Žarka Markovskog doselili su se 1946. godine u Kačarevo, a on je rođen dve godine  kasnije. Kaže da su mu roditelji pričali da su došli iz sela Rastoš vozom.

Dobili smo zemlju i kuću u Kačarevu u kojoj smo živeli sa stricem, a nešto kasnije su nam dodelili kuću u centru sela, ispričao je Žarko Markovski.

kacarevo stanica

 

 

Nakon Pančeva, danas je organizovana i poseta mesnim zajednicama Kačarevo, Glogonj i Jabuka, mestima u kojima su Makedonci trajno nastanjeni.

 

5 jubilej u pancevu

 

Centralna proslava jubileja 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu takođe će biti organizovana krajem godine u Pančevu u prisustvu predsednika Srbije i Makedonije.

 

9 publika na proslavi

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00