petak, 8. april 2016.  14:02h
Pročitano 1154 puta

Međunarodni dan Roma

Na Međunarodni dan Roma, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji, Misija OEBS-a u Srbiji i Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu i ponovo ističu čvrstu posvećenost jednakosti i nediskriminaciji.

Samo 6% dece iz romskih naselja pohađa programe predškolskog obrazovanja, oko 64% završi osnovnu školu na vreme, dok samo 22% pohađa srednju školu. Samo 6% dece iz romskih naselja pohađa programe predškolskog obrazovanja, oko 64% završi osnovnu školu na vreme, dok samo 22% pohađa srednju školu.

Danas se romska zajednica, inače najveća etnička manjina u Evropi, i dalje suočava sa višestrukom diskriminacijom i marginalizacijom u zemljama širom Evrope, pa i u Srbiji. Romi su i dalje najugroženija grupa; oni se i dalje suočavaju sa teškim uslovima za život i diskriminacijom u pristupu socijalnoj pomoći, zdravstvenoj zaštiti, zapošljavanju i adekvatnom stanovanju, navodi se u izveštajima relevantnih međunarodnih organizacija, kao i u izveštajima nezavisnih tela Republike Srbije.

Na hiljade Roma predstavljaju najranjiviju i najmarginalizovaniju grupu među interno raseljenim licima, i oni se i dalje suočavaju sa preprekama u pristupu svojim pravima i trajnim rešenjima.

Međunarodni dan Roma se svake godine slavi 8. aprila, u znak sećanja na osnivanje prve velike međunarodne romske civilne inicijative, Međunarodne romske unije, 1971. godine.

Međunarodni i evropski standardi ljudskih prava jasno definišu jednakost pred zakonom i zabranjuju diskriminaciju po svim osnovima, uključujući i diskriminaciju na osnovu etničke pripadnosti. Bolja inkluzija Roma će učvrstiti svakodnevnu demokratiju i vladavinu prava. To je jedini način da se dostigne društvo koje je zasnovano na principu jednakih mogućnosti gde svako ima pravo da bude uključen i da se svačije mišljenje čuje. 

Na današnji dan, pozivamo sve zainteresovane da nastave odlučno da rade na politikama za inkluziju Roma u Srbiji, u skladu sa Strategijom za inkluziju Roma za period od 2016. do 2025. godine i Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina koje je Vlada Republike Srbije nedavno usvojila, navodi se na sajtu UNICEF-a za Srbiju.

Delegacija Evropske unije, Kancelarija Saveta Evrope, Misija OEBS-a u Srbiji i Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji i dalje nastoje da unaprede život Roma u Srbiji i osiguraju poštovanje njihovih osnovnih prava, kao i da u tim nastojanjima pruže podršku partnerima u Srbiji. 

Statistički podaci o Romima u Srbiji

90% dece u romskim naseljima raste u siromaštvu. Stopa smrtnosti beba i dece mlađe od 5 godina je dva puta viša od te stope među opštom populacijom; 15% romske dece je rođeno sa kilažom koja je ispod normalne kilaže na rođenju, jedna petina romske dece je neuhranjena i samo 13% je primilo sve vakcine.

Romska deca se i dalje suočavaju sa diskriminacijom u obrazovnom sistemu. Samo 6 odsto dece iz romskih naselja pohađa predškolski program, samo 64 odsto završi osnovnu školu, a samo 22 % upiše srednju školu (od čega je 15% devojčica).

 

unicef

 

Romkinje i devojčice se suočavaju sa višestrukom diskriminacijom, kao i velikim preprekama u pristupu uslugama, uključujući i pristup uslugama koje su namenjene žrtvama nasilja. Dečiji brakovi su u porastu u romskim zajednicama u Srbiji; skoro 60% devojčica su udate pre navršene 18. godine, što može da ima destruktivne posledice. Imaju manje šanse da ostanu u školi, veće šanse da umru zbog komplikacija u trudnoći i na porođaju, i da budu žrtve nasilja u porodici.

Autor:  UNICEF
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00