petak, 8. april 2016.  10:52h
Pročitano 2559 puta

NTC program učenja u vrtićima u Pančevu i Rešicama

Konferencijom Smart Children Network “Smart” održanom 7. aprila u Pančevu, počeo je prekogranični projekat iz programa IPA Srbija Rumunija, istoimenog naziva koji će trajati deset meseci.

Deca iz pančevačkih vrtića prigodnim programom otvorila su konferenciju projekta Smart Children Network u Kulturnom centru u Pančevu Deca iz pančevačkih vrtića prigodnim programom otvorila su konferenciju projekta Smart Children Network u Kulturnom centru u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Nosilac projekta je Predškolska ustanova “Dečija radost” iz Pančeva, a partneri su Predškolska ustanova “Suncokret” iz Rešica u Rumunija i Visoka škola strukovnih studija za vaspitače “Mihailo Pavlov” iz Vršca.

Na uvodnoj konferenciji u Pančevu predstavljene su aktivnosti na projektu, kao i partneri. Ovim projektom je planirana edukacija vaspitača, roditelja i dece za rad po NTC sistemu učenja. 

Ružica Beč, direktorka PU “Dečja radost” Pančevo kaže da će tokom ovog projekta biti uveden NTC program učenja u pančevačke vrtiće.

 

1 Ruzica Bec direktorka PU Decja radost

 

Prvo ćemo uraditi testiranje dece, odrediti im koeficijent inteligencije, a to isto ćemo učiniti i nakon uvođenja novog metoda učenja. Na kraju projekta predvideli smo završnu manifestaciju pod nazivom "Smartisimo", gde ćemo videti šta smo naučili jedni od drugih. Voleli bismo i da ta manifestacija preraste u tradiciju, rekla je Beč.

Na uvodnoj konferenciji predstavili su se partneri na projektu, ko su, odakle su i čime se bave, kao i Ranko Rajović, čovek koji je osmislio NTC sistem i koji će biti zadužen za uvođenje NTC sistema učenja u vrtiće.

Ovo je prilika i da upoznamo Grad sa projektom i onim što radimo, kao i da pokažemo da možemo biti nosilac ovako važnog projekta. Posle njega bićemo vlasnici projekta od kojeg će najveću korist imati deca i ustanova "Dečja radost", rekla je Ružica Beč. 

Uloga Visoke škole strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Pavlov" iz Vršca, koja godinama sarađuje sa Rankom Rajovićem, autorom NTC programa, biće da pruži stručnu pomoć prilikom verifikacije i uvođenja programa u rad sa predškolskom decom. 

S obzirom da se u Vršcu već 80 godina školuju vaspitači i na rumunskom jeziku, a ne samo na srpskom, razumljivo je koliko će značajnu ulogu imati škola u uvođenju ovog programa u vrtiće u Pančevu i Rešicama.

 

2 Jelena Prtljaga direktor Visoke skole u Vrscu

 

Jelena Prtljaga, direktorka Visoke škole u Vršcu kaže da će prvi zadatak škole biti da snimi situaciju kod dece predškolskog uzrasta, kao i stavove vaspitača i roditelja po pitanju ovog programa na početku i na kraju projekta.

Tako ćemo videti kakav je učinak i kakvi su efekti samog metoda, odnosno korišćenje metoda u neposrednom radu sa predškolskom decom. S obzirom na naše iskustvo, mi ćemo zajedno sa autorom programa osmisliti jednu publikaciju koja će biti vrsta produženog dejstva projekta, koji bi vaspitači i kasnije mogli da koriste u radu. S druge strane, organizovaćemo i seminare za naše studente, koji će se baviti NTC metodom - njenim prednostima, osnovnim principima i metodama rada, zato što smatramo da bez obzira na to što su ti sadržaji već protkani u naš rad, da je potrebno da studenti intenzivnije dobiju jednu instruktažu kako mogu ovaj metod da koriste kad jednog dana postanu vaspitači, objasnila je Jelena Prtljaga.  

Uloga Visoke škole, s obzirom na veliko iskustvo međunarodne i prekogranične saradnje, biće i da promoviše interkulturne vrednosti među partnerima, da poboljša komunikaciju među partnerima i unapredi međusobnu saradnju. 

Danijela Vulpeš, koordinatorka projekta u Rumuniji i predstavnica vrtića “Suncokret” iz Rešica kaže da će njihova uloga u projektu, kao i srpske strane, biti implementacija NTC sistema učenja u svoj vrtić.

 

3 Mirca Maran i Danijela Vulpes predstavljanje vrtica Suncokret Resice

 

Pratiće se stanje dečije inteligencije pre početka primene sistema i po završetku projekta, nakon čega će se uporediti dobijeni rezultati i doneti zaključci. Predviđen je i rad sa roditeljima kako bi i oni u porodici nastavili da rade sa decom na način na koji se radi u vrtiću. Sistem predškolskog obrazovanja u Rešicama se razlikuje od ovog u Srbiji, svaki vrtić ima svoje rukovodstvo. U ovaj projekat je uključena samo predškolska ustanova “Suncokret” iz Rešica, 18 vaspitačica i 214 dece, rekla nam je Danijela Vulpes.

Sledeći susret partnera na projektu biće u Rumuniji. Tokom projekta planirano je više poseta Pančevu i Rešicama radi razmene iskustava.

 

4 Ranko Rajovic autor NTC programa

 

NTC sistem učenja je specijalizovani program za edukaciju roditelja, vaspitača i učitelja, koji usvojeno znanje i veštine mogu da primene u svakodnevnim aktivnostima u radu sa decom. 

NTC program se sprovodi u 15 država Evrope, u 6 država je akreditovan (Srbija, Slovenija, Crna Gora, Češka, BiH i Hrvatska), a u 9 država se sprovodi uz saradnju sa obrazovnim institucijama (Makedonija, Italija, Slovačka, Rumunija, Madjarska, Bugarska, Norveška, Švajcarska i Grčka). U još nekoliko država program je u fazi pilot projekta (Nemačka, Poljska i Austrija).

Edukacija vaspitača, nastavnika i roditelja vrši se na seminarima, predavanjima i radionicama.

Određene ustanove poseduju NTC licencu za rad. Licenca potvrđuje da je osoblje obučeno i da sprovodi NTC Program u svakodnevnom radu sa decom.

Program NTC sistema učenja ima za cilj da stimuliše mentalni razvoj dece, razvije koordinaciju pokreta i motorike, brzinu razmišljanja i zaključivanja.

Autor samog programa je dr Ranko Rajović, lekar specijalista interne medicine, a oblast kojom se bavi je neuroendokrinologija.  
Saradnik je UNICEF-a za ranu edukaciju i gostujući profesor na fakultetima u nekoliko država. Osnivač je Mense Srbije, čiji je predsednik bio u dva mandata i inicijator i jedan od osnivača Mense Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Komentari  

0 #1 Nikola Pijevčević 13-04-2016 21:29
:lol:
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00