četvrtak, 7. april 2016.  13:55h
Pročitano 2967 puta

Novo vozilo za Hitnu pomoć (FOTO)

Na platou ispred Gradske uprave danas je izvršena svečana primopredaja novog sanitetskog vozila za službu pančevačke Hitne medicinske pomoći, koje je obezbeđeno sredstvima Grada Pančeva.

Ključeve novog vozila direktoru Doma zdravlja Pančevo dr Slobodanu Ovuki svečano je uručio gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov Ključeve novog vozila direktoru Doma zdravlja Pančevo dr Slobodanu Ovuki svečano je uručio gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov Pančevo.MOJKraj.rs

Ključeve novog vozila direktoru Doma zdravlja Pančevo dr Slobodanu Ovuki svečano je uručio gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov.

Primopredaji su prisustvovali članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo dr Mirela Petrović, načelnik službe Hitne medicinske pomoći dr Miroslav Tepšić i član Veća zadužen za omladinu Marko Radaković.

Gradonačelnik je poručio da će Grad Pančevo nastaviti da obnavlja vozni park pančevačke Hitne medicinske pomoći.

To je naša osnovna dužnost, da imamo adekvatan i iznadprosečan nivo primarne zdravstvene zaštite za Srbiju i Hitna pomoć, kao organizaciona celina Doma zdravlja, čiji smo mi osnivač je prva ustanova i ljudi koji u njoj rade se prvi susreću sa najtežim slučajevima i kojima je potrebna urgentna pomoć i zato smo mi još pre nekoliko godina odlučili, imajući u vidu očajno stanje voznog parka koje je bilo u Hitnoj pomoći, da probamo da makar svake godine izdvojimo sredstva za po jedno novo vozilo i, evo, sada ima šest ovih vozila za urgentno delovanje, istakao je Saša Pavlov.

 

1 hitna

 

Prethodno vozilo Grad je donirao službi Hitne pomoći 2014. godine, da bi se ove godine nastavila obnova voznog parka sredstvima iz gradskog budžeta tako što je za novo vozilo obezbeđeno 5 miliona dinara, što je 90 posto ukupnog iznosa, dok je ostatak sredstava obezbedio Dom zdravlja.

Probaćemo da obezbedimo i vozila pre svega za prevoz najtežih bolesnika kojima je potrebna dijaliza, jer to vozilo godišnje prođe mnogo više kilometara nego ovakve vrste vozila, što je i razumljivo, te je i tu potrebno obnavljanje voznog parka, tako da ćemo izvršiti analizu da vidimo šta je urgentno potrebno da se nabavi, rekao je gradonačelnik i tom prilikom uputio poziv donatorima da razmisle o mogućoj donaciji vozila za potrebe Doma zdravlja, odnosno Hitne medicinske pomoći.

 

pavlov pored vozila

 

Direktor Doma zdravlja Pančevo dr Slobodan Ovuka izjavio je da je ovo najmoderniji sanitet trenutno, koji se proizvodi i za zemlje Evropske unije, koji je u startu rađen kao sanitetsko vozilo. 

Služiće za prevoz urgentne ekipe i ima klasičnu opremu koju treba da ima, defibrilator, aspirator i ostalu, dodatnu opremu koju iziskuje urgentna ekipa da ide na one najteže slučajeve. Mi bismo svi želeli da to vozilo radi što manje, ali nažalost, ovakva urgentna vozila, koja ne voze dugačke relacije, najduža relacija je do Beograda, naprave godišnje u proseku oko 20.000 kilometara, onda znate koliko je to intervencija, koliko je to spasenih života i koliko to nama svima znači, kada dobijemo ovakav jedan sanitet, rekao je Ovuka.

Prema rečima dr Ovuke, najstarije vozilo u voznom parku Hitne pomoći koje služi za urgentnu ekipu je 2009. godište, što jeste zadovoljavajuće, ali je plan da se nabavkom jednog sanitetskog vozila godišnje olakša posao medicinskom osoblju koje je dostupno svim građanima 24 časa dnevno.

 

tepšić i pavlov

 

 

Sva ona vozila koja koristimo u transportima, koja su od 2002. do 2007. godišta, prešla su više od 300.000 kilometara, i u kvaru su. Imamo tri vozila trenutno u kvaru i svako vozilo koje dobijemo nam je od velike važnosti, kazao je dr Miroslav Tepšić, načelnik Službe hitne medicinske pomoći.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00