petak, 1. april 2016.  12:37h
Pročitano 1217 puta

Predstavljena aplikacija “Posmatrač izbora”

U okviru projekta „Novim tehnologijama ka transparentnijem i odgovornijem izbornog procesa u Republici Srbiji“ koji sprovodi Bečejsko udruženje mladih (BUM) uz lokalnu podršku Ženske mirovne grupe Pančevo, danas je predstavljena jedinstvena android aplikacija „Posmatrač Izbora“. 

Servis „Posmatrač izbora“ omogućava aktivno uključivanje u praćenje aktivnosti tokom predizborne kampanje Servis „Posmatrač izbora“ omogućava aktivno uključivanje u praćenje aktivnosti tokom predizborne kampanje Pančevo.MOJKraj.rs

Ona se može preuzeti besplatno sa „Google Store“ (Gugl prodavnice) a omogućavaće svakom da na jednostavan način kontroliše sve što rade stranke i političari u njihovom okruženju.   

Servis „Posmatrač izbora“ omogućava aktivno uključivanje u praćenje aktivnosti tokom predizborne kampanje. 

 

zmig 2 marijana jovic

 

Nakon što zainteresovani preuzmu aplikaciju, kada primate političke aktivnosti moći će da ih fotografišu, označite lokaciju, opišu i da sve to pošalju. Sve što stigne biće objavljeno na jedinstvenoj mapi Srbije i po potrebi prosleđeno nadležnim organima, izjavila je Marijana Jović, predsednica Ženske mirovne grupe – ŽMIG iz Pančeva, koja se kao organizacija civilnog društva, zajedno sa još 30 udruženja u Srbiji, priključila promociji ovog projekta. 

Opšti cilj projekta predstavlja povećanje aktivnog učešća, jačanje uloge i integriteta građana i građanskog društva u monitoringu, odnosno praćenju političkih aktivnosti tokom izborne kampanje. 

 

zmig 3

Finansiranje političkih aktivnosti je konstantno u fokusu medija, stručne i šire javnosti, a tokovi novca, izvori finansiranja, trošenje budžetskih sredstava u kampanji iz godine u godinu intrigiraju javnost.  Kontrolu finansiranja političkih aktivnosti u skladu sa Zakonom sprovodi Agencija za borbu protiv korupcije, koja za potrebe monitoringa angažuje i terenske posmatrače kako bi ukrštanjem informacija kontrola prihoda i rashoda bila efikasnija. Zbog različitih povreda ovog zakona Agencija je do sada podnela oko 600 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je po podnetim zahtevima prekršajni sud doneo je 130 presuda.

Na taj način se povećava transparentnost izbornog procesa, unapređuju postojeći mehanizmi kontrole izborne kampanje političkih subjekata i smanjuje rizik od zloupotreba demokratskog procesa. 

Kako radi ova aplikacija? 

Pokretanjem aplikacije građani i građanke biraju vrstu aktivnosti političkog subjekta koju su opazili na terenu, aktiviraju GPS na telefonu kako bi odredili tačnu lokaciju i pokreću foto aparat ili kameru u zavisnosti od situacije i anonimno šalju sve te informacije na naš server. Nakon obrade informacija sve pristigle fotografije sa opisima se objavljuju po mestu zapažanja na mapi Republike Srbije i dostupni su na internet portalu posmatrac-izbora.rs Sve uočene nepravilnosti će se automatski prosleđivati nadležnim organima, a svi multimedijalni sadržaji će biti ustupljeni Agenciji za borbu protiv korupcije radi dalje kontrole prihoda i rashoda političkih subjekata. 

Aplikacija se može preuzeti sa sajta: https://posmatrac-izbora.rs/ 

 

 zmig 1 marijana jovic

 

 Za predstojeće izbore Agencija je predvidela angažman za 95 terenskih posmatrača za teritoriju Republike Srbije, te smo proaktivno mobilisali civilni sektor za nadzor političkih aktivnosti političkih subjekata u toku izborne kampanje kroz 30 partnerskih organizacija i dve nacionalne mreže: Koaliciju za nadzor javnih finansija i Nacionalnu asocijaciju praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00