četvrtak, 24. mart 2016.  12:01h
Pročitano 2253 puta

Postavljeno 170 novih kontejnera

U poslednja tri dana radnici pogona ,,Iznošenje smeća” JKP ,,Higijena” Pančevo u gradu su postavili 170 novih kontejnera - 80 metalnih i 90 plastičnih zapremine 1,1 kubika.

U poslednja tri dana radnici pogona ,,Iznošenje smeća” JKP ,,Higijena” Pančevo u gradu su postavili 170 novih kontejnera - 80 metalnih i 90 plastičnih zapremine 1,1 kubika U poslednja tri dana radnici pogona ,,Iznošenje smeća” JKP ,,Higijena” Pančevo u gradu su postavili 170 novih kontejnera - 80 metalnih i 90 plastičnih zapremine 1,1 kubika JKP Higijena

Nažalost, nije reč povećanju ukupnog broja raspoloživih posuda za kućni otpad, već o nabavci kojom se mora nadomestiti sve što su bahati sugrađani delimično ili totalno uništili. 

Za tri stotine lokacija, koliko ih ima u gradu, optimalan broj je hiljadu kontejnera za kućni otpad. Međutim, poslednjih godina ,,Higijena” raspolaže sa jedva 700 posuda za smeće.

Isključivi razlog konstantne oskudice kontejnera jeste stravična nekultura pojedinih Pančevaca.

O porastu broja neodgovornih sugrađana svedoči podatak da je tokom 2015. godine totalno uništeno 170 kontejnera, delimično 140, plus blizu 200 stubnih kanti.

Budući da je cena plastičnih kontejnera 30.000, metalnih 40.000, a stubnih kanti više od 3.000 dinara lako se može izračunati da za nabavku novih godišnje treba obezbediti milionske iznose i to iz zajedničke kase svih Pančevaca - budžeta grada.

Uništavanje kontejnera se uredno, po propisanoj proceduri, prijavljuje policiji, ali do sada niko nije odgovarao jer policija ne uspeva da pronađe počinioce.

Štetu nastalu uništavanjem posuda za odlaganje smeća ,,Higijeni” delimično nadoknađuju osiguravajuće kuće. Međutim, osiguravajuća društva priznaju samo štetu na plastičnim, ali ne i na metalnim kontejnerima. Utvrđivanje stepena oštećenosti kod metalnih kontejnera dugo traje i komplikovano je pa te firme retko osiguravaju ovu vrstu imovine. ,,Higijena” ima svoju službu za gašenje manjih požara u kontejnerima dok za veće zovu vatrogasce. Ali često po izlasku na teren zateknemo samo gomilu istopljenje plastike. Već sutradan se građani iz komšiluka žale kako nema dovoljno kontejnera. Uvek ima poziva sa Nove Mise, Strelišta, kaže Bojan Ilić, poslovođa u pogonu ,,Iznošenje smeća”. 

novi prvo stigli na Kotež 2

 

Najveći broj kontejnera JKP ,,Higijena” ,,izgubi” u toku grejne sezone. Iako građani znaju da je zabranjeno da se topao pepeo i žar baca u kontejnere i pored apela u medijima svake zime imamo iste rezultate, a oni ni malo ne ohrabruju. Zabrinjava i to što pored svih napora ne opada trend uništavanja naše imovine i odnosno, imovine grada. Pojedinci kradu točkove, poklopce, prevrću kontejnere, lome ih. Osim velike štete to otežava rad zaposlenih u pogonu ,,Iznošenje smeća”. 

Leto za razliku od zime nosi druge probleme. Ništa manje kontejnera ne ,, strada“ tokom tog perioda jer žitelji gotovo svih naselja u kontejnere bacaju ogromne količine šuta, kabastog smeća… Poseban problem je divljanje mladih u kasnim noćnim satima, naročito na gradskom keju. 

Najviše uništenih kontejnera i to već godinama ima u centru grada. Na parkingu iza Nove pošte, (dešavalo se da u jednom danu izgori četiri kontejnera), zatim u Karađorđevoj ulici i u Ulici Georgi Dimitriva, naselju Misa (kod vrtića ,,Petar Pan“) i Sodari.

Tromeđa Vojlovice, Stare Utve i Strelišta zasigurno je jedno od najgorih mesta u Pančevu što se tiče smeća, koje je vrlo često oko kontejnera. Na zelenoj površini najčešće završi ambalaža iz prodavnica, a i građevinski otpad posle renoviranja stanova. Kućno smeće redovno se odvozi tri puta nedeljno (ponedeljkom, sredom, petkom). Mimo toga, najmanje dva puta nedeljno neophodno je angažovati kamion i grajfer za čišćenje divlje deponije.

Ovakvi problemi uglavnom se pojavljuju na mestima gde se susreće stanovanje po kućama sa višespratnicama. U „Higijeni“ su prepoznali pet neuralgičnih tačaka a to su: na Strelištu dva mesta, na Novoj Misi, Kotežu II i jednom delu Margite. Uzgleda da nismo odmakli od onoga - kad neko baci, „Higijena“ će da pokupi, kaže Ilić.

Još jednom podsećamo da svako ko redovno izmiruje račune za smeće može mesečno tri kubika šuta besplatno da odveze na staru deponiju, na Jabučkom putu ili prepustiti da to uradi ,,Higijena” uz određenu novčanu nadoknadu. 

 

novi kontejneri

 

Očigledno je da ima puno problema u komunalnoj delatnosti koju je grad poverio ,,Higijeni”, ali to nikako ne znači da su to samo problemi ovog preduzeća. Za rešavanje gotovo svih ovih pitanja neophodno je da lokalna zajednica, odnosno svi njeni inspekcijski organi, počnu sa kažnjavanjem nesavesnih Pančevaca i tako sprovode važeće gradske odluke. 

Takođe, bez generalne gradske strategije koja treba da ustroji model komunalne kulture, a samim tim i jače podrži sistem upravljanja otpadom skoro nećemo živeti u čistijem i uređenijem gradu i iz gradske, sve ,,tanje” kase, izdvajati manje novca za pokriće neodgovornosti pojedinaca.  

Sve u svemu, nabavkom 170 kontejnera delimično je ublažen akutni problem i ,,Higijene” i grada - nedostatak posuda za smeće. Postavlja se pitanje dokle? 

Autor:  JKP Higijena
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00